Бермуда рекламира островния живот като бягство от пандемията

Предлагат се едногодишни, подновяващи се сертификати за пребиваване

12:35 | 18 юли 2020
Обновен: 15:23 | 18 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

За всеки, уморен от избягване на коронавируса, от спорове за носенето на маски или от домашния офис, Бермуда има предложение - една година на плажа. Британската отвъдморска територия с население от 64 000 души, известна с розовите си плажове и мек климат, предлага едногодишни, подновяващи се сертификати за пребиваване на студенти и дистанционно работещи служители, пише Bloomberg.  

Бермуда рекламира себе си като убежище, докато случаите на Covid-19 продължават да се увеличават в други страни и ограничават местата, в които хората могат да работят. 

„Светът се променя и ние искаме хора, които считаме за дългосрочни посетители да идват в Бермуда“, заяви премиерът на Бермуда Дейвид Бърт в телефонно интервю. Новите временни жители също могат да дадат тласък на икономиката, която е силно зависима от туризма, се казва в съобщение на правителството.  

Според Бърт животът на островите ще се хареса на чужденците, тъй като Бермуда успя да ограничи разпространението на Covid-19 чрез строги тестове, гривни за карантинно наблюдение и правила за социално дистанциране и носене на маски. Бермуда има по-малко от 150 потвърдени случая на Covid-19 и девет смъртни случая. Към петък островът има само шест активни случая, каза Бърт.  

„За разлика от местата, в които се тревожите да отидете до супермаркета, тук имаме много ясни правила“, добави той. 

Дистанционна работа завинаги  

Тъй като пандемията продължава да се разраства в САЩ, много компании изключиха незабавното връщане в офиси за служители, които могат да работят отдалечено. Други, включително гиганти от Силициевата долина като Facebook и Twitter, приеха политики, позволяващи работа от дома за неопределено време.  

Сертификатът за пребиваване струва 263 долара, а програмата стартира на 1 август. Ще се предлага в големи градове от Източното крайбрежие на САЩ, включително Ню Йорк, Торонто, Бостън и Маями. Барбадос, остров в източната част на Карибите, създаде подобен план. 

Бърт каза, че Бермуда има история на временни пребивавания на чужденци, като отдавна се предлагат едногодишни сертификати на пенсионерите. Новата програма ще включва и студенти, чиито колежи планират да предлагат само дистанционно обучение през следващата учебна година. 

Служителите, одобрени за едногодишната програма за пребиваване, трябва да имат здравна осигуровка и да бъдат наети от „законна“ задгранична фирма или собствена компания, казва правителството.  

„2020 г. е година на иновациите навсякъде. Ние въвеждаме иновации, за да отговаряме на нуждите на хората по целия свят“, каза Бърт, който ръководи Бермудите от 2017 г.