Индийският конкурент на TikTok процъфтява

Потребителите на Roposo се увеличават с 500 000 на час

21:19 | 14 юли 2020
Обновен: 21:41 | 14 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка:  Lam Yik/Bloomberg
Снимка: Lam Yik/Bloomberg

В края на юни, когато Индия забрани 59 китайски приложения, включително глобалната сензация TikTok, платформата за кратки видеа спря да работи за своите 200 милиона местни потребители. Само след няколко часа индийският конкурент на TikTok - Roposo получи лавина от нови регистрации,  предава Bloomberg. 

Две седмици по-късно приложението за видео споделяне Roposo заяви, че привлича до 500 000 нови потребители на час и очаква те да достигнат 100 милиона до края на месеца. 

Това е почти двойно повече от 55-те милиона, които приложението имаше преди забраната за китайските приложения, и поставя Roposo сред множеството индийски стартъпи, които се възползват от затруднението на TikTok в Индия. 

Забраната от правителството на министър-председателя Нарендра Моди обхвана и други големи китайски брандове като мобилния браузър UC на Alibaba Group Holding и приложението за съобщения WeChat на Tencent Holdings.  

За решението си Индия се позовава на опасения, свързани с поверителността и сигурността, а ограниченията биха могли драстично да променят конкурентния пейзаж в цифровата икономика на страната.  Те дават възможност на местните компании да се борят за привличане на по-голямата част от интернет потребителите, които са над половин милиард в страната.