Индия въвежда по-високи мита и по-строги правила за вноса от Китай

Планът на Ню Делхи показва, че икономическите отношения между двете страни са силно застрашени

08:49 | 25 юни 2020
Обновен: 08:57 | 25 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Индия планира да въведе по-високи мита върху вноса от Китай, както и строг контрол на качеството на вносните продукти от азиатската страна, съобщава Bloomberg, като се позовава на запознати с вътрешните процеси източници. Това е показателно, че военното напрежение между двете страни застрашава икономическите им отношения.

Държавната служба по индийските стандарти финализира по-строги норми за поне 370 продукти. По този начин Индия иска да гарантира, че стоките, които могат да се произвеждат на местно ниво, не се внасят. Продуктите, за които ще важат по-строгите правила, включват химикали, електроника, мебели, хартия, индустриални машини, изделия от гума, стъкло, фармацевтични продукти и пластмасови играчки. Междувременно се обсъжда дали да се повиши митото върху китайския внос на мебели, компресори за климатици и автомобилни части. В момента предложението се разглежда от Министерството на финансите на Индия, докато правителството продължава да настоява за стимулиране на местното производство.

Търговското министерство на Индия отделно оценява мерките за проверката на качеството на китайския внос, като основната цел е да не се нарушат правилата на Световната търговска организация. Мерките ще включват по-обстойни проверки, тестване на продуктите и по-големи изисквания по отношение на сертификатите за качеството.

Говорителят на Министерството на търговията отказа да даде коментар по темата

Китай е най-големият източник на вносни стоки. През изминалата година Индия е внесла продукти от Китай на стойност близо 70 млрд. долара. Търговският излишък на Пекин с Ню Делхи е около 50 млрд. долара.

Необходимостта от намиране на заместител на китайския внос се увеличи, след като бяха нарушени доставките на суровини от Китай в началото на пандемията. Също така сблъсък с жертви между военни на двете страни край оспорваната хималайска граница през този месец даде тласък на призивите за ускоряването на процеса по налагането на допълнителни рестрикции за вноса от Китай.