Пореден ден на протести в Сърбия и ескалация на напрежението

Използван е сълзотворен газ за отблъскване на радикална група протестиращи след часове мирен митинг

11:07 | 11 юли 2020
Обновен: 11:07 | 11 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Сръбската полиция задържа повече от 70 протестиращи, които се опитаха да щурмуват сградата на парламента в столицата Белград в края на деня в петък, след като антиправителствените демонстрации започнаха по-рано през седмицата заради планирано въвеждане на по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Използван е сълзотворен газ за отблъскване на радикална група протестиращи след часове мирен митинг. Държавният оператор RTS също съобщи за инциденти между конкурентни групи протестиращи.

Президентът Александър Вучич, който беше в Париж като част от усилията на посредничеството на Европейския съюз, който се стреми да засили връзките си с Косово, осъди най-жестоките протести срещу управлението му, откакто дойде на власт преди шест години. Здравните власти призоваха за сдържаност, тъй като балканската държава се бори с ръст на инфекциите с Covid-10.

Скандирайки „няма да се откажем от Косово“ и хвърляйки камъни по полицията, част от протестиращите по радикално настроени групи се опитаха да си пробият път към парламента, но са били изтласкани, предаде RTS. Митинги без инциденти бяха проведени в поне шест други сръбски града.

„Те ще бъдат отговорни за всички злодеяния, които са извършили“, заяви Вучич пред белградската телевизия Pink от Париж. "Държавата ще надделее", каза още той.

Планът на Вучич да възстанови комендантския час, за да ограничи инфекциите на Covid-19, предизвика протестите по-рано тази седмица, но митингите продължиха, дори след като той отстъпи, казвайки, че ще са достатъчни по-леки ограничителни мерки. Управляващата му Прогресивна партия спечели общите избори на 21 юни на фона на бойкот от опозиционни партии, които го обвиниха в автокрация, задушаване свободата на медиите и възпрепятстване на равнопоставеното провеждане на предизборните кампании.