Германските граждани са доволни от управлението в условия на криза

Доверието е решаващият фактор

20:30 | 10 юли 2020
Обновен: 22:26 | 10 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германия преживя най-тежката криза след Втората световна война през последните четири месеца. Доказано е, че почти 200 хил. души са заразени с коронавирус, като около 10 хил. досега са починали. Ограниченията във връзка с пандемията промениха фундаментално живота на всеки германски гражданин. Повечето хора са наясно, че много неща няма да бъдат такива, каквито са били преди кризата. Още по-забележителното е, че удовлетвореността на гражданите от федералното правителство и правителствата на отделните провинции нараства главоломно по време на кризата. Одобрението на демокрацията, политическия ред и социалната пазарна икономика също се увеличава значително, пише Марсел Фратчер за Die Zeit.

В много анкети германския канцлер и нейната партия срещат одобрението на 40% от населението, повече от десет процентни пункта повече спрямо преди няколко месеца. А премиерите на провинциите обикновено се радват на необичайно високи оценки за одобрение. Тази тенденция се потвърждава от текущите резултати на проучване, проведено от социално-икономическата група към базирания в Берлин Институт за стопански проучвания DIW. Удовлетвореността от кризисното управление федералното правителство, но и от това на съответните правителства на отделните провинции е забележително висока в момента.

Сравнявайки федералните провинции помежду си, е изумително, че одобрението на съответното правителство не зависи от броя на заразените с вируса. В провинции със сравнително висок дял на заразени или починали не са по-недоволни от политиката, отколкото в други държави. Въпреки че Бавария има най-висок процент на заразени от населението, баварското правителство все още получава най-високите оценки за одобрение сред всички федерални провинции. В Баден-Вюртемберг също има сравнително голям брой заразени и починали, но също така отбелязва добри резултати.

За разлика от тях, повечето източногермански провинции отчитат не само относително малък брой на засегнати от пандемията хора, но и сравнително слаб рейтинг на съответните им правителства. Изключение прави Мекленбург-Предна Померания, която се нарежда на трето място в общото класиране.

Този тренд на подкрепа в условията на управление при кризи може да се наблюдава в много страни по света. Но има и редица контрапримери, където  населението счита политиката като провалена и остро критикува правителствата и лидерите - САЩ и Обединеното кралство са само два видни примера в подкрепа на тази тема. Съпротивата срещу правителствената политика по време на пандемия нараства и в Бразилия и Сърбия.

Германската политика в това отношение бе ефективна, посочва Фратчер. Тя прие нов подход спрямо кризата и ангажира експерти, особено в областта на епидемиологията, които да комуникират ясно проблемите. С това тясно обвързване с науката политиката успя да бъде обективна, да информира трезво и да не внася излишна емоция в дискурса си, допълва анализаторът.

Общуването в рамките на коронакризата се характеризира с откритост и честност, уточнява журналистът. Фактът, че епидемиолозите получават широка подкрепа, до голяма степен се дължи на това, че те не имитират всезнание, а по-скоро открито съобщават невежеството и несигурността относно важните моменти по отношение на здравния проблем. Това не само укрепва авторитета и компетентността на епидемиолозите и науката като цяло, но и на политическата класа. Много граждани гледат на политиката и науката като на екип, който работи заедно за преодоляване на кризата.

Доверието като решаващ фактор

В повечето случаи политиката успява да комуникира единство, дори и привидно да не личи да има такова. Спорове между правителствата на отделните провинции и федералното правителство по принцип се възприемат доста критично от повечето граждани. По-вероятно е те да допринесат за несигурност, отбелязва Фратчер.

Освен комуникацията предприетите мерки също спомагат за изграждане на доверие в кризисното управление. Много мерки ограничаваха свободи, но и тяхното имплементиране бе свързано и с личната отговорност на всеки човек и със солидарността към най-слабите и уязвимите групи. Политиката срещна широко одобрение сред населението. През април и май почти 90% от гражданите се съгласиха с ограниченията за придвижване и излизане, въпреки че мнозина пострадаха от това.

Тези елементи на лична отговорност; политическата аргументация, която има за цел да узакони силно решенията; акцентът върху солидарността и общността, както и предвидимостта в комуникацията, насърчават правилно развитие и осигуряват подкрепата за демокрацията като политически ред в Германия.

Въпреки всички страдания и много страхове коронакризата също има своите положителни резултати - ясният вот за демокрацията противоречи на тезата на някои, че само автократичният ред като този в Китай е ефективен при кризи, пише в заключение Die Zeit.