Лавров: Няма голям шанс за удължаване на ядреното споразумение със САЩ

Договорът Нов СТАРТ между Москва и Вашингтон изтича през февруари

17:02 | 10 юли 2020
Обновен: 18:06 | 10 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че не вижда голям шанс за успех в преговорите със САЩ за продължаването на ключовия договор за ядреното оръжие, който изтича следващата година, съобщава Bloomberg. 

“Познавайки отношението на настоящите преговарящи, аз не съм много оптимистичен за бъдещето на договора Нов СТАРТ (Договор за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия)“, заяви Лавров в рамките на онлайн конференция в петък.

САЩ и Русия планират да разговарят допълнително относно контрола над оръжията след първия кръг на дискусиите във Виена през юни, който беше по отношение на запасите от ядрени оръжия. 

Договорът между Вашингтон и Москва, ограничаващ размера на ядрените арсенали, изтича през февруари и неспазването на пакта или липсата на съгласие за нов може да доведе до рискове. Администрацията на Тръмп настоява Китай да участва в преговорите, за да могат те да продължат напред - условие, което Москва и Пекин отхвърлиха.

“Настояванията на САЩ за обвързване на напредъка в преговорите с участието на Китай показват, че администрацията на Тръмп вече е решила да се оттегли от договора”, заяви Лавров, цитиран от ТАСС и РИА Новости.

Десетгодишното споразумение е последното, с което се ограничават ядрените сили на бившите врагове от Студената война, като със съгласието на двете страни то може да бъде удължено с още пет години. 

“Русия ще повдигне на предстоящата среща на върха между петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН необходимостта да се изключи възможността за ядрена война”, заяви още Лавров. 

Той добави, че САЩ, подкрепени от Русия и Великобритания, искат да ограничат разговорите на срещата до разоръжаването и неразпространението, което Китай вижда като опит да се окаже натиск върху страната за присъединяване към преговорите.