Нови сблъсъци при протестите в Белград

Полицията в сръбската столица отблъсква демонстрантите със сълзотворен газ и палки

08:37 | 9 юли 2020
Обновен: 09:17 | 9 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В сръбската столица Белград и други градове в страната хиляди хора отново излязоха на протест срещу ограничителните мерки около коронавируса. По данни на медиите полицията е използвала сълзотворен газ и палки, за да противодейства на демонстрантите. Ангажирани са били и конни полицаи. Протестиращите са хвърляли камъни и фойерверки по полицаите, съобщава Die Zeit.

Около полунощ в сряда срещу четвъртък протестите отшумяват, демонстрантите постепенно напускат вътрешността на града. Дотогава протестите протичат до голяма степен мирно. Едва след като по-голямата част от демонстрантите напускат митинга, възникват жестоки конфронтации с полицията.

Министърът на вътрешните работи Небойша Стефанович заяви, че в рамките на стълкновенията са ранени десет полицаи. Първоначално не е имало официална информация за възможни наранявания сред демонстрантите. Опозиционният политик Бошко Обрадович каза в интервю, че е ударен от полицията. Медии информираха, че операторските екипи са били атакувани от протестиращи в Нови Сад и Ниш.

Опозицията обвини полицията в упражняване на прекомерно насилие. Бяха излъчени телевизионни записи, на които се вижда, че полицаи удрят трима мъже на пейка с палки. Комисарят по правата на човека на Съвета на Европа Дуня Миятович разкритикува насилственото според нея прогонване на демонстрантите и обяви, че е сериозно обезпокоена за възможни нарушения на човешките права по време на протестите.

Протестите, които продължават от няколко дни, са насочени срещу планираните мерки на правителството в борбата срещу коронавируса. Президентът Александър Вучич оттегли комендантския час, планиран за уикенда, но обяви други мерки, съставени от кризисния щаб на правителството. 

По време на извънредното положение от средата на март до началото на май правителството се бори с разпространението на пандемията с налагане на полицейски часове. Броят на инфекциите намаля значително.

Но в разстояние от две седмици вече около 300 души на ден се заразяват с коронавирус ежедневно. Особено засегната е столицата Белград.

Вучич вече обяви, че "определено ще има по-строги ограничения за Белград“. Той определи демонстрантите като "фашисти". Освен това има подозрения за „намеса от чуждестранни тайни служби“, подчерта президентът, без да аргументира това твърдение. Опозицията обвинява Вучич във все по-автократичен стил на лидерство. Парламентарните избори на 21 юни, по време на които неговата Прогресивна партия (SNS) се прояви като ясен победител, бяха бойкотирани от няколко партии.