Вучич отстъпва от полицейския час след протестите в страната

Сръбският президент обвини опозицията и други страни за демонстрациите

18:57 | 8 юли 2020
Обновен: 19:24 | 8 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Сръбският президент Александър Вучич. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Сръбският президент Александър Вучич. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Сръбските здравни власти могат да отложат въвеждането на полицейски час отново в столицата Белград този уикенд, след като плановете доведоха до улични протести, съпътствани от насилие, заяви президентът Александър Вучич, цитиран от Bloomberg. 

Вучич, чиято Прогресивна партия спечели изборите на 21 юни, изглежда се отказва от плана, който обяви ден по-рано. Той посочи, че кризисният комитет ще реши какви да бъдат мерките за социална дистанция. 

“Мислех, че трябва да въведем полицейски час и все още смятам, че това е единственото решение”, коментира Вучич пред репортери. Той описа насилията по улиците като “политически” и обвини за тях опонентите си и други страни, които отказа да назове, опитващи се да дестабилизират Сърбия. 

По-рано полицията използва сълзотворен газ срещу демонстрантите, които за кратко нахлуха в сградата на парламента в Белград. Седем протестиращи и 13 полицаи са ранени според данни на полицията. 

Демонстрациите избухнаха, след като Вучич заяви, че нарастващият брой на новозаразени с коронавирус е предизвикателство за капацитета на болниците.