Сърбите дават пълна власт на партията на президента Александър Вучич

Прогресивната партия печели над 60% подкрепа на парламентарните избори в Сърбия, които бяха бойкотирани от опозицията

09:58 | 22 юни 2020
Обновен: 09:58 | 22 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Сръбският президент Александър Вучич. Снимка: ALEKSANDAR DIMITRIJEVIC
Сръбският президент Александър Вучич. Снимка: ALEKSANDAR DIMITRIJEVIC

Партията на сръбския президент Александър Вучич постигна убедителна победа на парламентарните избори, бойкотирани от опозицията, осигурявайки си значително мнозинство в страната, в която глобалните сили се борят да установят влияние, съобщава Bloomberg. 

Прогресивната партия на Вучич печели 61.2% подкрепа на изборите в неделя при преброени гласове от 68% от избирателните секции. 

Насърчен от бойкота на опозиционните лидери и страха от коронавируса, резултатът е достатъчен за партията, така че да може да променя еднолично законите в страната. 

“Това е исторически момент”, заяви Вучич, обявявайки победата си. “Тази вечер получихме огромно доверие от хората, най-голямото някога в Сърбия”, коментира той. 

Победата ще позволи на Вучич да затегне политическото си господство над бившата югославска република. Също така тя подновява мандата на правителството за справяне с проблемите в страната - от опита за икономическо възстановяване, до отношенията с Косово и насочването на Сърбия по несигурния път към членството в Европейския съюз. 

На второ място след партията на Вучич са социалистите на външния министър на Сърбия Ивица Дачич с подкрепа от 10.4%. 

Протестите

Наскоро Вучич успя да преодолее седмици на протести срещу правителството заради отговора му към коронавирусната криза. 

Неговата победа е по-голяма дори от тази на Слободан Милошевич, на който Вучич е бил подчинен през 90-те години на миналия век в ролята на министър на информацията. Най-големите опозиционни партии отказаха да излъчат кандидатеи, като заявиха, че Прогресивната партия им отказва достъпа до медии и подкопава усилията за свободен и честен вот. 

Косово, Covid-19

Най-голямата борба на Вучич може би са усилията да поведе 7-милионната нация по пътя на присъединяването към Европейския съюз. Основното препятствие за това е Косово, като страната обяви независимост десетилетие след войната със Сърбия, приключила с намесата на НАТО за изтласкването на сръбските войски.

Въпреки че Брюксел настоява Сърбия да подобри отношенията си с Косово, за да се присъедини към блока, Вучич прекара години, борейки се срещу националното признаване на страната като отделна държава - позиция, която е подкрепяна от мнозинството в Сърбия. 

Той се закани никога да не приеме Косово за отделна и независима страна, като получи подкрепата за това на Русия и Китай. Дветве страни отдавна се борят да увеличат своето влияние в Сърбия чрез инвестиции, възползвайки се от слабото ангажиране на ЕС на фона на многократните икономически и политически кризи в блока през последното десетилетие.

Натискът за постигане на споразумение между Белград и Прищина обаче нараства. Пратеникът на американския президент Доналд Тръмп Ричард Гренел убеди Вучич да посети Белия дом на 27 юни, за да се срещне с косовския си колега и да обсъдят възможностите за икономическото сътрудничество.

Преди това Вучич ще се срещне с пратеника на ЕС на Балканите, който се опитва да рестартира преговорите, ръководени под егидата на блока, които бяха преустановени през 2018 г. По-късно сръбският президент ще се отправи към Русия, за да се срещне със своя съюзник Владимир Путин.