Меркел призова за солидарност в ЕС в битката с пандемията

Германският канцлер определи кризата с коронавируса като най-голямото изпитание в историята на Европа

17:25 | 8 юли 2020
Обновен: 17:26 | 8 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел призова Европейсият съюз (ЕС) да бъде единен и сплотен, за да се изправи пред историческите предизвикателства, които бяха предизвикани от пандемията с коронавируса и застрашават икономическото състояние на блока, съобщава Bloomberg.

В своята реч в Брюксел Меркел призова за солидарност при справянето с пандемията и рисковете, които са предизвикани от климатичните промени и прехода към дигитални технологии. В началото на този месец Германия пое председателството на Съвета на ЕС.

„Европа ще излезе по-силна след кризата, ако подсилим общия ни дух“, заяви германският канцлер в Европейския парламент. „Никой няма да успее да излезе сам от тази криза. Всички сме уязвими“, уточни тя.

27-те страни членки на ЕС спорят по отношение на предложения пакет от стимули за борба с коронавируса на стойност 750 млрд. евро, който се предвижда да се финансира от съвместни заеми. Амбициозният план ще бъде обсъден на срещата на високо равнище на 17-ти юли, но засега той среща съпротива от редица страни членки по отношение на разходите.

Меркел призова да бъде постигнато споразумение още през лятото, но за да се случи това, по думите ѝ са необходими компромиси от всички държави.

„Размерът на тази икономическа криза ни подсказва, че трябва да действаме бързо. Няма време за губене“, смята тя, като допълни, че Германия е готова да изпълни своята роля.

Мащабът на предизвикателствата пред Европа заради пандемията бе разкрит през тази седмица, когато Европейската комисия публикува прогнозата си, според която икономиката на еврозоната ще се свие с 8.7% през тази година. Спадът е с 1% по-голям от предходната прогноза на ЕК.

В речта си Меркел говори и за липсата на напредък в преговорите между ЕС и Великобритания относно бъдещите им двустранни отношения. Тя подчерта, че блокът трябва да е готов за варианта, при който няма да бъде постигнато споразумение за Brexit.

“Задачите, които са пред нас, са огромни и ще изискват големи усилия. Тя определи разпространението на коронавируса като „най-голямото изпитание в историята на Европа“.