Меркел призова ЕС да сключи сделка за възстановителния фонд по-бързо

Канцлерът обяви, че по време на германското европредседателство Африка ще бъде във фокуса на европейската външна политика

13:01 | 3 юли 2020
Обновен: 13:01 | 3 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Германският канцлер Ангела Меркел.Снимка: Bloomberg
Германският канцлер Ангела Меркел.Снимка: Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че вече е време страните членки на Европейския съюз (ЕС) да постигнат споразумение за плана за възстановяване на икономиката от ударите на коронавируса, съобщава Bloomberg.

“Пътят ще е труден и ще изисква много желание и готовност за компромиси от всички страни“, коментира Меркел пред делегатите от горната камара на германския парламент. „Предвид сегашното състояние на икономиката, времето ни притиска и всеки ден е от значение, а целта е да постигнем споразумение преди летните отпуски“, заяви тя.

Страните членки на блока преговарят за пакет от икономически стимули за 750 млрд. евро, които да са отчасти от съвместни заеми. Надеждите са, че този пакет ще извади всички страни членки на ЕС от тежката икономическа криза.

В речта си германският канцлер говори за сериозните предизвикателства, пред които ЕС се изправя през тази година. По думите ѝ такива са сривът на икономиката, процесът по излизането на Великобритания от ЕС и борбата за овладяване на пандемията от коронавирус. Също така Меркел говори и за ролята на икономическата общност по отношение на нарастващата сила на Китай и отслабващите позиции на САЩ под ръководството на президента Доналд Тръмп.

Тя отправи много умерени критики срещу Китай заради Хонконг, като отбеляза, че втората по големина икономика в света е партньор и конкурент.

„Ще говорим за бъдещето на Хонконг. Загрижени сме, че системата „една страна, две системи“ ерозира все повече“, заяви тя. В контекста на германското председателство на Съвета на ЕС тя заяви, че Европа трябва да поема по-голяма отговорност в световен план.

За да подчертае световните амбиции на Европа, Меркел коментира, че Африка ще бъде във фокуса на европейската външна политика по време на германското председателство. „През октомври ще се проведе среща на високо равнище между ЕС и Африканския съюз“, обясни Меркел. Междувременно германския канцлер се подготвя да напусне политическата сцена след парламентарните избори в Германия през следващата година.