В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Гергана Паси: Германия поема председателството на Съвета на ЕС със заявка за лидерска роля

Гергана Паси, президент на ПанЕвропа България, В развитие, 02.07.20

13:48 | 2 юли 2020
Обновен: 15:14 | 2 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз

Германия досега предпочиташе да е по-сдържана и да поддържа статуквото. Сега тя е с готовност не просто да дърпа конците зад сцената, а да направи заявка за лидерска роля. Това каза Гергана Паси, президент на ПанЕвропа България, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.  

Според нея германското председателството на Съвета на ЕС тръгва с едни от най-високите очаквания за следващите 6 месеца.  

"Традиционно като че ли малките държави подхождат с по-голяма амбиция към председателствата си, защото може би за тях това е важна форма на собствена изява за разлика от големите държави, които са активни и през останалите месеци, когато не председателстват”.  

Според нея това председателство на Германия на Съвета на ЕС е по-различно, защото самата страна дава заявки за промяна на подхода. 

Гергана Паси смята, че ако има държава, която да води Съюза напред, това е Германия.  

Тя добави, че все пак огромните очаквания и към Меркел и към Германия крият подводни камъни, защото няма консенсус по темите, които ще се обсъждат пред следващите 6 месеца.  

“Самото председателството хронологично може да се раздели на три времеви сегмента - първо е обсъждането на многогодишната финансова рамка. Втората фаза ще дойде през септември-октомври с темата за Brexit. Третата, най-трудната част е имиграционният пакет”.  

Какво наследство ще остави Меркел? Има ли Германия партньор в лицето на България?  

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.