Стотици заразени, но няма строги мерки - какво се промени в Япония?

Правителството смята, че засега не е необходимо обявяване на ново извънредно положение

15:28 | 8 юли 2020
Обновен: 16:34 | 8 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В Япония случаите на заразени с коронавирус скачат отново до над 100 в шест поредни дни в Токио. Това поражда въпроса кога правителството отново ще обяви извънредно положение, пише Bloomberg.  

Но за разлика от април, бизнесът сега не е спрял работа, а правителството смята, че засега не е необходимо обявяване на ново извънредно положение.  

Някои държави реагираха с по-строги мерки на увеличаващите се случаи - вторият по големина град в Австралия е под карантина за втори път от четири месеца, а Пекин наложи ограничения на жителите на цели квартали, за да държи вируса под контрол. Мерките в Токио не са толкова строги заради аргумента, че този път е различно. 

Прегледът на данните по някакъв начин подкрепя това. 

Към понеделник коефициентът на случаите в Токио, чийто път на инфектиране не може да бъде идентифициран, възлиза на 39% в сравнение с над 70% в разгара на пандемията.  

Това е важно, тъй като проследяването на контакти и разрушаването на клъстери са в основата на японската реакция на вируса - идентифициране на места, където са заразени множество хора, и активно тестване на хората, свързани с тези клъстери. 

Друга важна разлика е възрастовата група. Близо половината от заразените в Токио от 25 май насам, когато бе отменено извънредното положение, са около 20-годишни и са по-малко склонни да боледуват тежко в сравнение с възрастните пациенти. 

Вирусът засяга предимно нощните развлекателни квартали.  

Коефициентът на смъртност също показва по-ниската вероятност по-младите пациенти да починат от коронавирус. От почти 1000 смъртни случая заради вируса в Япония, само петима са на 20-30 години, а повече от половината са на 80 или повече години. 

Броят на хоспитализираните започна да се увеличава в Токио. Той се удвоява до повече от 400 към понеделник, след като спадна до около 200 преди това. 

Въпреки това, нуждаещите се от лечение в интензивно отделение или с респиратор все още са само малка част. Има само осем такива случая в Токио към вторник - най-ниското ниво, откакто правителството започна да следи данните в края на април. Столицата не съобщава за смъртен случай от Covid-19 от две седмици.  

Токио миналия месец преработи метода си за наблюдение на състоянието на вирусни инфекции, за да постави по-голям акцент върху състоянието на медицинската система, която да може да се справи с повече пациенти.  

В момента столицата провежда средно около 2000 теста на ден, докато преди това градът тестваше само хора със симптоми.  

Експерти, включително професорът от университета в Тохоку Хитоши Ошитани, избраха умишлено да ограничат тестването, позовавайки се на опита от епидемията от H1N1 през 2009 г., когато хората се заразиха, докато чакат да бъдат тествани в препълнени болнични стаи, както и ниската точност на първоначалните тестове. Това решение дори бе приветствано като една от причините за успеха на страната в ограничаването на първоначалната пандемия. 

Така медицинските заведения не са подложени на натиск от патогена, каза Ясутоши Нишимура, министърът, отговарящ за координацията на коронавирусната реакция на страната.  

„Ще вземем решение, като разгледаме трите критерия - за заразените, състоянието на здравната система и готовността за тестване“, заяви Нишимура в сряда.  

След изказването му Токио съобщи за 75 нови случая на коронавирус - за първи път от седмица случаите в столицата падат под 100.