Япония намира начини да доставя стоки без човешки контакт

Много японски компании са във възход заради автоматизираните им услуги

09:40 | 5 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Транспортирането на продукти от едно място до друг с възможно най-малко човешки контакт става наложително за бизнеса, като търговците на дребно, управителите на складове, доставчиците на транспортни услуги се приспособяват към пандемията от коронавирус и се стремят да минимизират осезаемо риска от заразяване на своите служители или клиенти с Covid-19.

Японската компания Tsubakimoto Chain наблюдава все по-голямо търсене на своите системи за сортиране и транспортиране, а в сегашната ситуация стартъпът Hacobu вижда възможност да засили използването на своята онлайн платформа за обмен на информация при камионите, които разтоварват стоки в складовете. А световен план този процес се прави предимно на хартиени носители.

Нуждата от автоматизация е значително голяма в Япония, където недостигът на работна ръка вече кара местните компании да търсят начини да управляват бизнеса си с по-малко служители, пише Bloomberg в свой анализ.

Сега този преход се ускорява от пандемията, която предизвика ръст на онлайн пазаруването, но засили и опасенията сред потребителите, че могат да бъдат заразени с коронавирус заради доставянето на продукти до тяхната врата.

Очакванията са пазарът на логистични системи от ново поколение в Япония да се удвои до 651 млрд. йени (6 млрд. долара) в периода от 2018 г. до 2025 г., сочат данни на консултантската фирма Fuji Keizai.

“Търсенето на системи, които изключват човешката намеса, ще продължава да нараства“, прогнозира Масафуми Окамото, мениджър на базираната в Осака фирма Tsubakimoto. По думите му все повече домакинства се насочват към онлайн търговията, за да купуват продукти за дома, а междувременно производителят получава много заявки за автоматизираното му оборудване.

Акциите на Daifuku, 83-годишна компания, специализирана в автоматизирани системи за транспорт, поскъпват осезаемо. Пазарната капитализация на компанията достигна 1 трлн. йени в средата на май.

„Daifuku ще покаже пътя на новото нормлано след кризата с коронавируса“, коментира Тошихару Морита, анализатор в SBI Securities. „Перспективите пред компанията за средносрочен и дългосрочен растеж са големи. В момента Daifuku е един от най-добрите играчи в индустрията в световен мащаб със своята солидна технология“, отбелязва той.

Също така компанията за логистични данни Hacobu се обедини с Hino Motors през май, за да се разрешат проблеми с недостига на шофьори. Япония изпитва остър недостиг на шофьори, като 85% от анкетираните компании от Японската асоциация на камионите твърдят, че не разполагат с достатъчно кадри, сочи проучване от 2019 г.

Все още има много сфери от логистиката, при които хората са необходими. Но ако броят на служителите в складовете се ограничи, за да се предотврати заразяване с коронавирус, това може да ограничи доставките и редица възможности за продажби да се загубят, обяснява Такеши Китаура, анализатор в Bloomberg Intelligence.