В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Роботизацията - необходима за преодоляване на монотонни задачи в работния процес

Надя Василева, председател на Асоциация BGstaffing, В развитие, 30.11.2018

15:14 | 30 ноември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В държава с изключителен недостиг на кадри роботизацията само би могла да помогне, коментира Надя Василева, председател на Асоциация BGstaffing, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

Демографски бързо няма как да възстановим темпото на създаването на кадри, поясни гостът. "Шансът ни е да имаме растяща икономика и за целта роботизацията би ни помогнала. Тя ще поеме монотонни задачи, които в момента се налага да се извършват от хората, за да ни бъде от полза и допълнение", допълни тя.

"Повечето образователни институции знаят, че едно време по-трудно се достигаше до информация в сравнение със сега. По някои теми студентите са по-информирани от тези, които ги обучават. Важно е да се набляга не толкова на самите технически умения, колкото на общополезните умения за живота, които да включват критичното мислене, креативността и колаборациите и комуникациите. Кариерната сигурност означава с ученето да добавяме нови и нови умения, за да бъдем пригодни за назначимост в перспективата и да определяме посоката и скоростта на нашето развитие. Това е ментална гъвкавост и толерантност за разликите, които срещаме в работна среда и нашите умения".

Рискът неизбежен, промените в законодателната рамка също предстоят неминуемо, убедена е Надя Василева. Според нейните думи не трябва да се страхуваме от технологиите освен в тази им част, в която да предоставяме на тях изцяло решения за живота ни, за да не станем тяхна жертва.