Гърция затвори границите си за сръбски граждани

Атина предприема този ход заради растящия брой на случаите с коронавирус в западната ни съседка

16:10 | 6 юли 2020
Обновен: 16:47 | 6 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Гърция затвори границите си за пристигащите от Сърбия граждани, тъй като броят на потвърдените случаи с коронавирус в западнобалканската страна продължава да се покачва, съобщава BBC.

От понеделник сутринта всички гранични пропускателни пунктове са затворени за сръбски граждани, а мярката ще е в сила в продължение на седмица, обявиха от властите в Атина.

Гърция предприема този ход, след като местната власт в Белград отново наложи строги ограничителни мерки в столицата. През последните 24 часа са потвърдени 302 нови случая на коронавирус в Сърбия. Така общият брой на установените с Covid-19 граждани вече е над 16 хиляди, а смъртните случаи са 311. През май средно се регистрираха по 50 случая страната на ден.

Към момента Сърбия е в списък с още 14 държави, чиито граждани могат да влизат на територията на Европейския съюз, след като блокът отвори частично външните си граници от 1-ви юли.

Отделните страни членки на ЕС обаче не са обвързани със списъка и могат да взимат самостоятелни решения относно граничния си контрол. Също така Сърбия е включена в списъка на страните, чиито граждани няма да бъдат поставяни под карантина при пристигане в Англия.

През последните дни случаите на коронавирус нарастват осезаемо на Балканите. Черна гора отчете рекорден ръст на новите случаи на коронавирус на дневна база в неделя, а Косово въведе отново в сила вечерен час за жителите на столицата Прищина, където също има ръст на новозаразените.

Австрия издаде предупреждение за пътуване за шест балкански страни във вторник, като сред тях са Сърбия и Черна гора. А Хърватия възстанови 14-дневната карантина за пристигащи от Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония и Сърбия, след като в края на юни започнаха да се покачват с по-бързи темпове новите случаи в тези страни.

Властите в Сърбия обявиха извънредно положение в няколко големи града, сред които са Белград, Крагуевац и Нови пазар. Масовите събирания са забранени, ресторантите и кафенетата работят с намалено работно време, спортните събития са забранени, а носенето на маски е задължително в градския транспорт и на закрити обществени места.