Пътуване до Гърция - всичко, което трябва да знаем

48 часа преди пътуване до страната се изисква попълване на онлайн декларация, влизането от България - само през ГПП "Кулата"

18:30 | 1 юли 2020
Обновен: 07:42 | 2 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка:  Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Гърция отваря границите си за туристи от началото на юли, следвайки постепенното облекчаване на мерките срещу коронавирусната пандемия, пише Greek City Times. 

Пред медията говорителят на правителството Стелиос Пецас обяснява какви са необходимите изисквания за посещение в страната. 

„Гърция преминава към следващата стъпка за възстановяване на туристическите потоци, основана на защитата на служителите в туризма, жителите на туристическите дестинации и нейните посетители“, заяви Пецас.

Ето какво е необходимо да знаем преди посещение в Гърция: 

Посетителите 

Всички постоянни жители на страните-членки на Европейския съюз могат да влизат в Гърция. Това включва и постоянните жители на държавите, които не са част от Шенген (България, Хърватия, Кипър, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Румъния и Швейцария), както и Ирландия и Великобритания. Всички, които не са жители на ЕС, ще могат да влязат в страната, ако Гърция им издаде разрешително. Изключения са предвидени за здравните служители, сезонните работници в земеделския сектор, транспортните служители и други. 

На всеки две седмици Гърция ще подновява списъка на страните, чиито постоянни жители могат да влизат в страната, на база препоръките на ЕС.

Жителите на държави извън ЕС трябва да показват документи за потвърждение на постоянното им пребиваване. 

Полетите 

От 1 юли се възстановяват международните полети до Атина и Солун. Директните полети от Швеция и Великобритания до Гърция остават забранени до 15 юли. 

Сухопътните граници 

Преминаването на границата с Гъция от България е позволено само на ГКПП "Кулата". Останалите гранични пунктове ще са отворени за пътуващите само по неотложни прични. 

На границите на Гърция с Албания, Северна Македония и Турция посетители могат да влизат също само по неотложни причини.

Морските граници 

Входовете на пристанищата в Патра и Игуменица са отворени. 

Контрол на входните точки в Гърция 

Всички пристигащи в Гърция са задължени да попълнят онлайн декларация 48 часа, преди да отпътуват към страната. 

Тестове за Covid-19 ще се правят на случайни посетители на влизане в Гърция, като те трябва да следват директивите на Генералния секретариат за гражданска защита. Протоколите са базирани на анализи и оценки на епидемиологичните данни и са изготвени от гръцките лекари и експерти. 

Пецас добави, че „Гърция, в сътрудничество със своите партньори от ЕС, си запазва правото да преразглежда политиките си по тези въпроси“ въз основа на данните за развитието на пандемията.