Велосипедите изместват автомобилите в редица градове в Европа

Пандемията ускорява масовото използване на велосипеди, а продажбите нарастват драстично

10:10 | 4 юли 2020
Обновен: 10:22 | 4 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Все повече хора предпочитат да използват велосипед вместо личния си автомобил по улиците на редица градове в Европа, пише Bloomberg в свой анализ.

Още преди пандемията търсенето на велосипеди бе голямо от страна на потребители, които се стремят да опазват околната среда. Но сега рискът от заразяване с коронавирус в автобусите или метрото прави велосипедът още по-привлекателен за потребителите и така преходът към масовото използване на велосипеди се ускорява.

Появата на електрически велосипеди, които поддържат висока скорост чрез електрическия мотор, премахва елемента на умората за колоездача. Ето защо велосипедът става все по-предпочитан от повечето потребители след премахването на ограничителните мерки срещу Covid-19.

Междувременно правителствата поддържат тази тенденция, като предлагат стимули при покупката на електрически велосипед от 100 евро до 1500 евро. Много градове, сред които са Берлин и Лисабон, разширяват пространството за велосипеди. В двата града ще се обособят 1500 километра велоалеи, което е обещано от местните власти зарад коронакризата, отбелязват от Европейската федерация на колоездачите.

„Хората искат самоподдържаща се и устойчива мобилност. Това е промяната в обществото“, коментира Сюзан Пуело, която е в ръководството на компанията за електрически велосипеди Pierer Mobility. По думите ѝ коронавирусът дава огромен тласък на прехода към електрически велосипеди.

Нарастващото търсене дава сила и на някои нови услуги като Swapfiets. Базираната в Амстердам компания, която предлага велосипеди под наем, обяви плановете си да стъпи на пазара в Лондон, Милано и Париж до края на тази година. Групата предприема този ход, тъй като нарастващото търсене на електрически велосипеди по време на пандемията увеличи клиентската ѝ база до над 200 хил. души.

„Коронавирусът само допринася за взимането на подобно решение, но не е основната причина. Всъщност повечето хора осъзнават, че велосипедът е най-добрият вид транспорт“, смята Оно Хиге, управляващ директор в Swapfiets.

По време на ограничителните мерки срещу коронавируса в Германия гражданите са прекарали два пъти повече време в колоездене спрямо нивата от преди пандемията, обяснява Стефани Кроне, експерт в Германската асоциация на велосипедистите ADFC. В магазините в страната се наблюдава безпрецедентен бум на продажбите на велосипеди. „Но за да продължи това, местните власти трябва да работят за подобряването на инфраструктурата“, смята тя.