Германски икономисти предвиждат банкова криза в резултат на пандемията

Ако затрудненията продължат с месеци, 28% от кредитните институции ще са засегнати

20:46 | 3 юли 2020
Обновен: 21:11 | 3 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Икономическият спад в резултат на коронавирусната пандемия може да предизвика банкова криза в Германия, прогнозира Институтът за икономически изследвания "Лайбниц" в Хале (IWH), пише Der Spiegel.

Поради ограничителните мерки през март и април много компании ще фалират или няма да могат да обслужват кредитите си през следващите месеци, прогнозират изследователите от IWH. Това би могло да постави в затруднения много спестовни, както и частни и кооперативни банки.

Дори икономиката да се възстанови бързо, според анализаторите около 6% от финансовите институции са застрашени. Ако затрудненията продължат с месеци, 28% от кредитните институции ще са засегнати.

Тъй като делът на собствените им капитали пада под законния минимум от 6% от стойността на кредита, десетки или дори стотици институции ще трябва да бъдат поставени в състояние на ликвидационно управление, да се обединят или да бъдат подкрепени от държавата.

В същото време много банки биха дали по-малко заеми на компаниите, за да намалят рисковете в баланса си. Това може допълнително да отслаби икономиката.

Дори тя да се възстанови бързо, "нова банкова криза е вероятна", заяви директорът на IWH Рейнт Гроп. Това според него увеличава риска от „втора рецесия“.