Фискалната криза в Саудитска Арабия няма да забави проекта ѝ за 20 млрд. долара

Властта в Рияд е амбицирана да завърши до 2023 г. мегапроекта Diriyah Gate въпреки пандемията

18:50 | 3 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Саудитска Арабия продължава да работи за реализирането на проект за туризъм и култура на стойност 20 млрд. долара в столицата Рияд въпреки фискалната криза в страната, съобщава Bloomberg.

Правителството разчита на възстановяването на потребителските разходи, след като отшуми пандемията от коронавирус. Кралството вече разпределя средствата за мегапроекта в Рияд Diriyah Gate, а престолонаследникът Мохамед бин Салман призова проектантите да се движат „само напред с пълна скорост и да няма забавяне“. Това потвърди Джери Инзерило, изпълнителен директор на органа, отговарящ за развитието на проекта. Определени части от проекта са в процес на строителство, а първата фаза по план трябва да бъде завършена през 2023 г., обяснява той.

„Няма как да знаем какво точно ще е въздействието на пандемията през следващите 12, 24 или 36 месеца. Но това, което знам от престолонаследника на кралството, че пандемията няма да повлияе на изпълнението на проекта“, заяви Инзерило.

Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света, се изправя пред двойна криза. Страната регистрира ръст на новите случаи на коронавирус, а сривът в цените на петрола предизвика бюджетен дефицит, който може да нарасне до близо 15% от брутния вътрешен продукт на страната през тази година.

Правителството разшири плановете си за теглене на заеми и приложи редица мерки на строги икономии. Сред тях са повишаването на ДДС от 5% на 15%. Също така някои програми от плана на принц Мохамед бин Салман за намаляването на зависимостта на страната от петрола търпят свивания на разходите.

Но правителството продължава да инвестира много средства в други елементи от плана на саудитския принц, който се нарича "Визия 2030".  Правителството обяви, че ще инвестира 4 млрд. долара в развитието на туризма и задвижва няколко мега проекти.

Изпълнителният директор на проекта Qiddiya, който предвижда създаването на нов град в близост до Рияд, заяви наскоро пред местния вестник The National, че проектът му се реализира по график и че договорите за строителство през тази година ще се увеличат рязко.

От друга страна, целта е Diriyah Gate да се превърне в дестинация за туризъм, развлечения и култура, където да са разположени 20 хотела, голф игрище и 12 музея. Средствата за изграждането на проекта ще дойдат от инвеститори от Саудитска Арабия, Персийския залив и чужбина, но ако сега се колебаят заради настоящата ситуация, държавата би могла да осигури средства за по-бързото изпълнение на проекта, заяви Инзерило.