Темпът на възстановяване на производството в САЩ надминава очакванията

Производственият индекс на ISM се покачва до 52.6 пункта през юни при средна прогноза за ръст до 49.8 пункта

19:08 | 1 юли 2020
Обновен: 19:58 | 1 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Следеният отблизо измерител за производството в САЩ се повиши през юни до най-високото си ниво от над година насам, сигнализирайки за възстановяване на растежа след края на свързаните с коронавирусната пандемия мерки, съобщава Bloomberg. 

Институтът за управление на доставките заяви, че производственият индекс се покачва с 9.5 пункта - най-големият ръст от август 1980 г. насам, до 52.6 пункта през миналия месец. Преминаването на 50-те пункта показва, че производството се разраства, като последните данни надвишават средните очаквания на допитани от Bloomberg икономисти за ръст на показателя до 49.8 пункта.

Повечето заводи отчитат повишение на поръчките и производството си. 

Производственият индекс

Данните бележат обрат спрямо тези от предищните два месеца, когато индексът за производството се срина до 11-годишно дъно заради мерките за овладяване на пандемията, които доведоха до затварянето на множество компании в САЩ. В същото време нивото на производствената активност вероятно ще остане под предпандемичните нива за известно време.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на ISM се повишава с 24.6 пункта през юни - най-големият ръст от 1948 г. насам, докато индексът на ISM за производството отбелязва най-големия си месечен напредък от 1952 г. насам. 

13 от 18 производствени индустрии отчитат растеж през юни, водени от текстилната индустрия, производителите на изделия от дървен материал и тези на мебели. 

Тъй като докладът на ISM се основава на проучване, допитвайки се до мениджърите, данните са предразположени към големи колебания при повратна точка в икономиката. Индустрията е изправена пред множество препятствия, включително високата безработица в цялата страна, неотдавнашния ръст на новозаразените с коронавирус, спада на бизнес инвестициите и глобалната рецесия.