Загубите за туризма в световен мащаб могат да надхвърлят 1.2 трлн. долара

Най-големите щети са за развиващите се и островните страни

22:03 | 1 юли 2020
Обновен: 22:04 | 1 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Глобалната туристическа индустрия ще загуби най-малко 1.2 трилиона долара тази година на фона на ограниченията за пътуване и предпазливостта на потребителите по време на пандемията от коронавирус, сочи доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD) от сряда, цитиран от Bloomberg.  

Загубите, които се равняват на 1.5% от световната икономика, биха могли да увеличат до 3.3 трилиона долара, ако ударът върху международните пътувания продължи до март 2021 г., като най-големите щети са за развиващите се и островните страни, сочи докладът на базираната в Женева агенция. 

Сривът на туризма може да коства на Ямайка 11% от брутния ѝ вътрешен продукт и да намали БВП на Тайланд с 9%, заяви UNCTAD.  

Други горещи точки като Кения, Египет и Малайзия биха могли да загубят повече от 3% от своя БВП, се посочва в доклада.  

Загубените приходи могат да доведат до рязко покачване на безработицата в тези страни, като заплатите могат да спаднат с 12% в Тайланд, 11% в Ямайка и 9% в Хърватия.  

По-богатите страни с по-диверсифицирани икономики като Франция, Гърция, Италия, Португалия, Испания и САЩ също са в състояние да загубят милиарди долари от приходи от туризъм.