МВФ: Болката за икономиката на Азия ще е продължителна

Институцията прогнозира, че през 2021 г. икономиката на Азия няма да навакса загубеното от тази година

11:33 | 1 юли 2020
Обновен: 11:34 | 1 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Lam Yik/Bloomberg
Снимка: Lam Yik/Bloomberg

Болката за икономиката на Азия заради влиянието на коронавируса вероятно ще продължи до 2022 г., съобщава Bloomberg, като цитира Международния валутен фонд (МВФ).

Оценката е предупреждение за перспективите за глобално възстановяване, след като пандемията предизвика най-големия срив на световната икономика от Голямата рецесия насам. От МВФ отбелязват, че Азия е допринесла за 68% от глобалния растеж през 2019 г.

Очакванията са икономическият растеж в региона да е 6.6% през следващата година, но това няма да е достатъчно, за да се компенсира целия загубен брутен вътрешен продукт по време на коронакризата. 

„Прогнозираме, че брутният вътрешен продукт на Азия през 2022 г. ще е с 5% по-нисък спрямо нивата от преди кризата. А дупката ще бъде още по-голяма, ако изключим Китай“, коментира Чан Юн Жъ, директор на Азиатско-тихоокеанския регион в МВФ.

„Дори когато ограничителните мерки бъдат напълно разхлабени, икономическата активност няма да се върне към пълния си капацитет заради промените в индивидуалното поведение на потребителите и въведените мерки за спазване на социална дистанция“, обяснява той.

От институцията преди седмица обявиха, че очакват световният брутен вътрешен продукт да се свие с 4.9% през тази година, което надхвърля прогнозата от април за 3-процентен годишен спад. МВФ прогнозира ръст на световната икономика от 5.4% през 2021 г. А според очакванията икономиката на Азия ще се свие с 1.6% през тази година.

Според Чан Юн Жъ тясното сътрудничество между централните банки и финансовите министри ще бъде важна част от отговора срещу влиянието на пандемията предвид ограниченото пространство за вземане на заеми, с което се сблъскват много от развиващите се икономики в Азия.

Ръководителите на азиатските фабрики виждат лъч надежда през юни, тъй като индексите на мениджърите по поръчките (PMI) за региона на Азия започнаха отново да нарастват, докато търсенето в Китай вече се възстановява, пише Investor.bg, като се позовава на Bloomberg.

PMI индексът за Япония, Южна Корея и Тайван, едни от основните производствени силни в региона, отчетоха леко подобрение, въпреки че останаха под границата от 50 пункта, разделяща свиването от разширяването. Фабричното производство във Виетнам и Малайзия нарасна за първи път от последните предпандемични месеци. Индонезийският индекс нарасна с почти 11 пункта, което е най-голямото му увеличение от 2011 г., макар да остава под 50 пункта. Индексът за Индия следва подобна траектория - рязко се повишава спрямо май, но остава в зоната на свиване за трети пореден месец.

Китайският производствен индекс на Caixin PMI, който е по-фокусиран върху по-малките експортно ориентирани компании, се повиши през юни до 51,2 пункта от 50,7 за май.

Признаците за обрат по отношение на производствената активност следват друг доклад от Китай в началото на тази седмица, който показва официалното измерване на активността в страната. Показателят се повишава през юни до 50,9 пункта от 50,6 пункта през май.

Ралитата на финансовите пазари през второто тримесечие бяха подпомогнати от оптимизма, че повторното отваряне на икономиките в световен мащаб би могло да сложи капак на растящата безработица и да засили потреблението. Въпреки това, провалът в контролирането на пандемията в много страни, включително в САЩ, оставя настроенията все още леко помрачени. Сега от Bloomberg Economics очакват спад от 4,7% на световната икономика за тази година, което е увеличение в посока надолу от предишната оценка за свиване от 4%.