Затвор и парична глоба за бивш френски премиер и съпругата му заради измама

Пенелопе, съпругата на Франсоа Фийон, е изпълнявала фиктивен държавен пост, присвоявайки над един милион евро

17:59 | 29 юни 2020
Обновен: 18:13 | 29 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Франсоа и Пенелопе Фийон по време на кандидатпрезидентска кампания. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Франсоа и Пенелопе Фийон по време на кандидатпрезидентска кампания. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Бившият френски премиер Франсоа Фийон и съпругата му Пенелопе бяха признати за виновни за присвояване на над един милион евро (1,1 милиона долара) за фалшивата работа, която тя е изпълнявала, заемайки длъжността на парламентарен помощник за около десетилетие, съобщава Bloomberg. 

Според съда в Париж ролята на съпругата на Фийон е била безпредметна. Бившият премиер получи присъда от пет години затвор, три от тях условно, а съпругата му получи тригодишна условна присъда.

Разкритията за Фийон в началото на 2017 г. провалиха кандидатпрезидентската му кампания. Той беше явен фаворит като кандидат на социалистите, докато сравнително новото име на Еманюел Макрон за политиката изоставаше от него, а Марин льо Пен имаше много слаб шанс да спечели изборите. 

След поражението си Фийон се отказа от политиката, като няколко месеца по-късно бе назначен за старши партньор в Tikehau Capital.

От Фийон и съпругата му се исиква да платят глоба за причинените щети, чиито размер надвишава един милиард евро. Френски разследващи установиха, че Пенелопе Фийон никога не е стъпвала в Народното събрание, въпреки че е получавала заплащане за помощник на пълен работен ден в рамките на близо десетилетие. 

Тя не разполага с разписание, работен компютър, мобилен телефон или имейл адрес, свързани с работата ѝ, но заплатата ѝ за този период е възлизала средно на 140 хиляди долара годишно.

Защитата на бившия министър-председател обяви, че ще обжалва присъдата.