Бивш френски премиер е обвинен в схема за 1 млн. евро

Властите във Франция се съмняват, че съпругата на Франсоа Фийон е била фалшиво назначена като парламентарен помощник

18:47 | 24 февруари 2020
Франсоа и Пенелопе Фийон. Снимка: БГНЕС
Франсоа и Пенелопе Фийон. Снимка: БГНЕС

Бившият френски премиер Франсоа Фийон и съпругата му се явяват в съда, за да се защитят срещу обвиненията, че са получили над 1 милион евро (1.1 милиона долара) за фалшива работа на жена му като парламентарен помощник в продължение на около десетилетие, предаде Bloomberg.

Пенелопе Фийон никога не е стъпвала в Народното събрание, въпреки че е била асистент на пълен работен ден, първо на съпруга си като депутат в парламента, а след това и на неговия заместник, според обвинителния акт. За известно време заплатата й е била средно 140 000 долара годишно.

Разследващите твърдят, че не са открили следа от вида работа, която би могла да се очаква от помощник, въпреки че Фийон каза, че съпругата му му помагала ежедневно, като предоставя бележки и пише чернови на речи. Процесът, който ще започне в сряда в Париж, ще продължи до 11 март.

„Често срещани дейности като ходене на концерт или игри, посещение на фестивал като семейство, пазаруване на хранителни стоки и отвеждане на децата на училище, дори понякога това, че се е срещала с избирателите на Франсоа Фийон, не са част от работата на помощник", твърдят френските следователи в обвинителния акт.

Разкритията за Фийон в началото на 2017 г. провалиха кампанията му за следващия президент на Франция. До този момент Фийон беше явен фаворит - кандидатът на управляващите социалисти и сравнително новак Еманюел Макрон изоставаше, докато крайнодесният лидер Марин Льо Пен имаше много слаб шанс да спечели балотажа.

Статия в седмичника Le Canard Enchaîneé подтикна властите да започнат да проучват. Преднината на Фийон в урните се стопи, но той отказа да се оттегли от надпреварата. Той не стигна до втория рунд и Макрон победи Льо Пен.

След поражението си Фийон се отказа от политиката и в рамките на месеци бе назначен за старши партньор в Tikehau Capital.

Адвокатите на Фийон, съпругата му и заместника му в Народното събрание отказаха коментар. Те поискаха отлагане на старта на процеса с един ден, за да дадат подкрепата си на стачка срещу пенсионната реформа в страната.

Процесът ще се фокусира върху обществените пари, които Пенелопе Фийон е получила между 1998 и 2007 г. и през 2012-2013 г. През това време разследващите твърдят, че съпругата на Фийон не е имала график, работен компютър, мобилен телефон или имейл адрес, свързани с работата в Парламента.

Между 2007 и 2012 г. Фийон беше министър-председател на Франция. Съпругата му също получаваше заплата като помощник на парламента между 1981 и 1990 г., но плащанията не са включени в обвинението, защото са с изтекла давност.

През 2002 и 2007 г. съпругата му остава парламентарен помощник на неговия заместник Марк Жуло. Разследващите твърдят, че заплатата на Пенелопе Фийон през тези години е била определена от съпруга й и е била по-голяма от това, което е получил Жуло. През тези пет години тя получила над 645 000 евро.

Пенелопе Фийон и съпругът й казаха, че ролята й е била да е наставник Жуло и да му помогне да се приспособи към офиса, но разследващите твърдят, че обвиняемите не са могли да цитират конкретни примери за тази работа. Властите казаха, че архивите на Жуло не предоставят доказателства за нейната работа и че тя не е била в копие на имейли, изпратени по това време.

Към момента максималната присъда за присвояване е 10 години затвор и глоба в размер на 150 000 евро. Народното събрание също планира да търси около 1 милион евро обезщетение - сумата, която може да е била изплатена неоснователно на Пенелопе Фийон, заяви Ив Клес, адвокат на френския парламент.