Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Франция и Германия се сближават под натиска за бъдещето на Европа

Мартин Табаков, политолог, Светът е бизнес, 17.02.2020

21:00 | 17 февруари 2020
Мартин Табаков, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мартин Табаков, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Германският президент упрекна САЩ, Русия и Китай, че допринасят за несигурността в света. Тезата на Франк-Валтер Щайнмайер не е изненадваща. Забелязвам в нея по-скоро отражение на френските тези. И тук трябва да заподозрем дали не става въпрос за консолидация между Париж и Берлин. Европа във все по-голяма степен усеща натиска, който идва и от Вашингтон, и от Пекин, и от Москва, затова е важно какво ще предприеме оттук нататък. Това мнение изрази политологът Мартин Табаков в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Френският президент Еманюел Макрон използва Международната конференция по сигурността в Мюнхен, за да заяви своята визия за стратегическа автономия и независимост на Европейския съюз (ЕС). Това донякъде засяга и интегрирането на Русия в структурата за сигурност на Европа. От една страна, той иска да покаже на САЩ, че може да "играе" и с Русия. Защото с ЕС Русия би "играла" равноправно, а не зависимо както с Китай", отбеляза Табаков.

"Когато говорим за сигурност и отбрана, предизвикателствата и рисковете са по-големи от възможностите. Федерален суверенитет на Европа в контекста на международната сцена малко или много ще създаде напрежение в рамките на НАТО, каквото донякъде и американският президент Доналд Тръмп формира".

По темата за Сирия политологът изтъкна, че там отдавна европейският фактор не е релевантен. "Основният пример е бежанската война. Турското общество е антагонистично настроено към потока от бежанци. Президентът на Турция Реджеп Ердоган не може да си позволи да ги приема постоянно. От друга страна, те са аргумент той да изисква повече от ЕС", посочи той.

Табаков разкри, че отдавна се е усъмнил в дългосрочността между Турция и Русия в Сирия.

Либия

"Военното ембарго и мира, както и прекратяване на вмешателството във вътрешната политиката на Либия не се случиха. Енергийните интереси на Франция и Италия минават през територията на страната, а там дори те още не са постигнали базов консенсус".

Йемен

По повод войната в Йемен Мартин Табаков коментира, че там воюва коалиция, водена от Саудитска Арабия, срещу подкрепяни от Иран хути. "В състава на правителството са южни сепаритисти, които имат своите конфликти с централните власти. Няма прогрес от чисто дипломатическа гледна точка. ОАЕ също имат своите апетити в този регион, макар че оттеглиха своето присъствие заради застоя там", допълни той.

Защо Сенатът в САЩ се опита да ограничи възможностите на Тръмп за военна намеса в Иран без вот вижте във видеото.