В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

С колективни искове в ЕС ще се търси ефективно обезщетение за незаконни практики

Адв. Димитър Деков, учредител и член на УС на Сдружение за правна помощ на потребителите, В развитие, 25.06.2020

14:17 | 25 юни 2020
Обновен: 14:48 | 25 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Чрез директивата за второто поколение правила за колективна защита на потребителите, договорени между Европейския съюз (ЕС) и Европейския парламент (ЕП), за първи път на европейско равнище се създават представителни колективни искове, с които може да се търси обезщетение за индивидуални вреди спрямо потребителите от страна на търговците, заяви адв. Димитър Деков, учредител и член на Управителния съвет на Сдружение за правна помощ на потребителите, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"В рамките на едно съдебно производство ще могат да се акумулират вреди спрямо множество потребители, претърпени от една практика на търговец. Тези правила дават възможност ефективно да се санкционира незаконо поведение на търговците".

По думите на госта защитата на потребителите е най-общо задача на държавата в лицето на органите за защита на потребителите.

"Не знаем окончателния текст на директивата, тя не е приета окончателно. Предвижда се да се дава право на организациите за защита на потребителите, които имат финасов и човешки ресурс, да завеждат такива искове и да представлява увредените лица", обясни гостът.

Адв. Деков посочи, че в зависимост от различните процедури на национално ниво могат да се постигат решения, които забраняват дадено поведение – например, ако търговецът използва неравноправни клаузи в договорите и това води до възникването на вреди, те могат да бъдат предмет на иск и да се иска търговецът да ги възстанови.

На европейско ниво той подчерта, че се обмисля създаването на европейски омбудсман.

Вижте целия разговор във видео материала.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.