Goldman Sachs: Възстановяването на акциите изглежда извън всякаква логика

Акциите са "единствената игра" за разумна дългосрочна възръщаемост, смята изпълнителният директор на Goldman Sachs Дейвид Соломон

09:41 | 25 юни 2020
Обновен: 09:43 | 25 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова
Централата на Goldman Sachs Group. Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg
Централата на Goldman Sachs Group. Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Ръстовете на фондовите борси, които изтриха почти цялата загуба през тази година, не могат да бъдат оправдани от очаквания за печалбите, смята главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Group Дейвид Соломон, цитиран от Bloomberg.

“Пазарът на акции изглежда изпреварва моето виждане за бъдещите финансови резултати на компаниите“, заяви Соломон на конференцията Bloomberg Invest в сряда.

Тъй като лихвените проценти по света са или нулеви, или се доближават до нулата, а централните банки обещават да предприемат всичко, което е необходимо за възстановяване от пандемията от Covid-19, то инвеститорите наливат пари в акции.

Това е „единствената игра“ за разумна дългосрочна възвръщаемост, казва Соломон. По неговите думи пазарите виждат твърде розови перспективи, омаловажавайки трудностите, които хората ще изпитват, ако им се наложи да живеят по-продължително с вируса.

Все пак пазарите подрязаха част от оптимизма си в сряда. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри с 2.72% от стойността си. Широкият измерител S&P 500 се понижи с 2.59%, а технологичният показател Nasdaq отписа 2.19%.

Инвеститорите притеснения се засилиха след като властите във Флорида съобщиха, че потвърдените случаи на Covid-19 са нараснали с рекордните 5508 само във вторник, а сега общият им брой е 109 014, пише investor.bg. Междувременно Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът въведоха 14-дневна карантина за посетители от щати с висока заболеваемост.