5-те най-купувани акции в платформата на българина Влад Тенев Robinhood за последната седмица

Българинът милиардер Влад Тенев е един от създателите на платформата

17:32 | 19 юни 2020
Обновен: 17:52 | 19 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Платформата за търговия на капиталовите пазари Robinhood, която може да бъде използвана без комисионна и популярна сред милениалите, отбеляза ръст в обема на търговия, когато фондовият пазар навлезе в нестабилен период заради пандемията от коронавирус, пише Business Insider.

Robintrack, от своя страна, е платформа, която използва данните от приложението на Robinhood, за да проследи колко потребители притежават опредени акции. Събраните данни помагат да се покаже връзката между цената на акцията и нейната популярност сред потребителите на Robinhood.

Ето и 5-те най-купувани акции през платформата Robinhood:

1. Genius Brands

Genius Brands работи в сферата на развлекателния бизнес има пазарна капитализация от 250 млн. долара.

2. Apple

3. TOP Ships

Компанията с пазарна капитализация от 67 млн. долара оперира танкерни кораби по целия свят.

4. Amazon

5. Disney

Напливът на нови инвеститори, които се стичат към Robinhood, предизвика спор за това колко влияят те на пазарите и дали не привлича тези, които искат да залагат в момент, когато казината са затворени и големите спортни събития се отменят, пише Bloomberg.

Тази седмица Robinhood привлече още повече внимание след смъртта на млад потребител, който според бележка, видяна от семейството му, се е самоубил. 20-годишният Александър Кърнс си отива, след като акаунтът му в Robinhood показа отрицателно салдо от над 700 хил. долара.

Половината от новите клиенти на Robinhood тази година са заявили, че влизат в ролята на инвеститори за първи път, сочат данни на компанията.

За да се справи с притока на клиенти, тази година екипът за поддръжка на клиенти на Robinhood е нараснал с над 40%, според човек, запознат с дейността на компанията.

Състудентите от Stanford University Бейжу Бат и българинът Влад Тенев основават Robinhood през 2013 г. и започват да продават софтуер за платформа за хеджфондове. Две години след преместването си в Ню Йорк, двамата се завръщат в Калифорния, за да стартира Robinhood. Компанията сега струва около 8 милиарда долара, като двамата партньори сега са милиардери.