В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Акциите в Европа и еврото поскъпват след сигнали за започнало възстановяване в региона

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на bloombergtv.bg, В развитие, 23.06.2020

13:04 | 23 юни 2020
Обновен: 17:43 | 23 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев

На пазарите в началото на седмицата преобладават положителните настроения. Основните индекси в Европа регистрират убедителни ръстове благодарение на по-добрите от очакваните данни за бизнес активността в частния сектор в еврозоната. Това заяви д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на bloombergtv.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

По думите й сигналът от страна на американския президент Доналд Тръмп, че търговската сделка е непокътната, също подкрепя настроенията на инвеститорите. 

"Малко след публикуване на най-новите макроикономически данни еврото поскъпна с 0.27% спрямо долара до 1.1291 долара".

В същото време според Магдалена Иванова интересът към благородния метал като актив убежище запазва устойчивост на фона на опасенията за втора вълна от пандемията.

"От началото на годината златото е поскъпнало с 15% благодарение на безпрецедентните стимули за подпомагане на глобалната икономика", каза още главният редактор на bloombergtv.bg.

Тя цитира прогноза на Goldman Sachs Group според, която жълтият метал ще достигне рекордните 2000 долара за тройунция. 

По думите на д-р Иванова до края на седмицата във фокуса на инвеститорите са данните за бизнес климатът и потребителските настроения в Германия, както и за БВП за първото тримесечие в САЩ. Пазарите ще проследят и заявленията за безраборица в САЩ, където вече бяха регистрирани милиони хора, останали без работа. 

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.