Bank of America: Близо 80% от инвеститорите смятат, че акциите са надценени

Последният път, когато мениджърите на фондовете смятаха, че пазарът е надценен, беше през 2018 г.

11:21 | 17 юни 2020
Обновен: 11:22 | 17 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Bank of America: Близо 80% от инвеститорите смятат, че акциите са надценени

78% от инвеститорите заявяват, че борсовият пазар е твърде скъп, най-много от началото на проучването на мениджъра на фондове през 1998 г., съобщи Bank of America, цитирана от www.varchev.com. Фирмата изследва 212 управители на фондове с 598 милиарда долара под управление през седмицата, приключваща на 11 юни.

Докато при Wall Street може да е отминал “пиковия песимизъм”, юнският оптимизъм остава “крехък, невротичен, някъде близо до опасния бичи”, пише в проучването главният инвестиционен стратег на BofA Майкъл Хартнет.

Aкциите в САЩ са поскъпнали с около 40% ръст от месец март насам.

Последният път, когато мениджърите на фондовете смятаха, че пазарът е надценен, беше през 2018 г., точно преди края на годината. Акциите в крайна сметка се възстановяват от тези загуби и стигат до нови максимуми, преди пандемията на COVID-19 да удари тази година.

Естеството на скока в цената на акциите от COVID-19 е под въпрос – мнозинството от 53% от анкетираните мениджъри на фондове казват, че пазарът от ниските нива през март е „ценово движение на мечия тренд“, докато 37% смятат, че това е нов бичи тренд.

И напредвайки по-голямата част от инвеститорите залагат на неравномерно възстановяване. Само 18% от инвеститорите заявяват, че очакват възстановяването от шока от пандемията на COVID-19 да бъде V-образно, докато 64% казват, че то ще бъде U-образен или W-образен, което е 75% по-малко от проучването през май.

Все пак инвеститорите стават все по-малко притеснени от глобалната рецесия през следващата година – тези, които очакват рецесия, се понижават до 46% през юни, от 77% през май, и 93% през април.

Най-големият риск за опасност, който инвеститорите виждат на пазарите, все още е втората вълна от случаи на COVID-19 – 49% казват, че това е тяхната основна грижа, последвано от трайно висока безработица и демократично изместване на изборите през 2020 г. Нивата на паричните средства за инвеститорите спадат до 4,7% от 5,7% през май, най-големият спад от 2009 г.

Повече от 70% определят, акциите на компаниите в сферата на технологиите за най-растящи в САЩ.