В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ръстовете на капиталовите пазари се завръщат заедно с новите стимули

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg, В развитие, 16.06.2020

14:11 | 16 юни 2020
Обновен: 14:33 | 16 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз

Пазарите възстановяват положителните си настроения след обявените допълнителни стимули от страна на Федералния резерв.Ръстове се наблюдават на европейските и азиатските пазари, а при търговията на Wall Street снощи се видя бързо компенсиране на по-ранните загуби. Това каза д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

„Като част от непрекъснатите усилия за подкрепа на функционирането на пазара и облекчаване на условията за кредитиране Фед добавя към своя стимулиращ механизъм директни покупки корпоративни облигации на вторичен пазар. Програмата дава възможност за закупуване на корпоративни кредити на стойност до 750 милиарда долара“.

По отношение на петрола д-р Иванова обясни, че Международната агенция по енергетика очаква спадът в търсенето на петрол тази година да бъде най-големият в историята, но смята, че има признаци, че пазарът може да достигне „по-стабилна основа“ през следващите месеци.

По думите й след публикуването на доклада цените на петрола са отчели ръстове.

„Цените на петрола се повишиха и в понеделник, след като министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства изрази увереност, че производителите от ОПЕК+, които не са били в пълно съответствие с предварително договорените съкращения, ще направят, каквото е необходимо, за да изпълнят задълженията си по споразумението“, каза още Магдалена Иванова. 

Тя посочи, че сред най-важните новини, които ще следят пазарите до края на седмицата са инфлацията в еврозоната, заявленията при безработица в САЩ, както и заседанията на Швейцарската и Руската централна банка.

Д-р Иванова добави, че очакванията са Руската централна банка да намали основната си лихва от 5.50% на 4.50%. 

Целия разговор вижте във видеото. 

Всички гости от предаването "В развитие" вижте тук.