САЩ доставят на Украйна военна техника за 60 млн. долара

Тя включва боеприпаси, радиооборудване и противотанкови ракети

20:16 | 17 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
САЩ доставят на Украйна военна техника за 60 млн. долара

САЩ доставят на Украйна военна техника за около 60 милиона щатски долара (около 53 милиона евро) под формата на боеприпаси, радиооборудване и най-вече противотанкови ракети. Вашингтон подкрепя бившата съветска република на фона на "руската агресия", обяви американското посолство в Киев чрез Twitter, предава Der Spiegel.

От 2014 г. в Източна Украйна правителствените войски се борят срещу сепаратистите, подкрепяни от Русия. От тогава са убити около 13 200 души. Западните държави осигуряват оборудване и военни инструктори в Киев.

Русия отрича да снабдява лидерите на конфликтните региони с оръжие и боеприпаси. Областите, контролирани от проруските сили в Донецка и Луганска област, имат отворени граници само с Русия. Германско-френско мирно решение относно постоянния конфликт все още не е приложено.

Русия разкритикува още по-тясното партньорство между НАТО и Украйна. "Не вярваме, че то ще засили сигурността и стабилността в Европа", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков във вторник, предаде агенция Интерфакс.

"Ние винаги внимаваме, когато военната инфраструктура на НАТО наближи границите ни", каза говорителят на президента Владимир Путин. В този ред на мисли Русия би предприела подходящи мерки за защита на националната си сигурност.

НАТО обяви, че Украйна, която е в конфликт с Русия, ще бъде включена в Програмата за разширени възможности (EOP). Тя ще даде възможност на страната да се включи в инициативи на НАТО и в общи операции, свързани с подобряване съвместимостта между въоръжените сили на съюзниците и партньорите.