Стотици отменени полети в Пекин и нови ограничения след ръст на заразените с корнавирус

Властите в Пекин затвориха училищата и започнаха по-стриктни проверки на жителите

08:44 | 17 юни 2020
Обновен: 09:22 | 17 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Повече от 1200 полета в и извън Пекин са отменени в сряда, съобщават държавните медии в страната, цитирани от Bloomberg. Причината е, че китайската столица се бори с нова вълна на заразени с коронавирус, които са вече общо над 130 души.

Отменени са вътрешни полети в Китай, включващи маршрути, оперирани от трите най-големи китайски превозвача - Air China, China Eastern Airlines и China Southern Airlines.

Властите в Пекин са затворили училищата и са започнали по-стриктни проверки на жителите, особено в райони на града, определени, като места с висок риск.

Милионни хора в китайската столица живеят при подновени ограничения, съобщава BBC. Смята се, че огнището е тръгнало от пазара "Синфади", който доставя 80% от плодовете и зеленчуците в града.

Сред ограниченията са и намаляване на железопътните услуги поне до 9 юли, спрени са събиранията на спортните отбори, басейните и фитнес залите са затворени. Пътищата обаче са отворени и бизнесът продължава да работи.

Повторното появяване на вируса в Пекин след затишие от близо два месеца нарушава възстановените пътувания на вътрешния пазар.

Като цяло Китай успешно "изравни кривата" през последните месеци. След преминаването на 80 000 потвърдени случая в началото на март, оттогава са регистрирани едва около 3200 нови случая на заразени.

Във вторник, например, бяха отчете само 32 случая в цялата страна - 27 са били в Пекин, а четири са в съседен Хубей.