Китай взема мерки да овладее огнище на вируса в Пекин

Том Макензи, Bloomberg

12:13 | 15 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Китай взема мерки да овладее огнище на вируса в Пекин, което увеличи броя на случаите до сто през уикенда и стана най-сериозното изпитание за овладяването на вируса, който се появи за пръв път в Ухан.

Основните училища отложиха събирането на децата от 1 до 3  клас. Някои компании казаха на служителите си да работят от дома си, басейните затвориха, а в жилищните квартали се увеличават проверките.

„Рискът от разпространение на вируса е много висок и са нужни решителни мерки за ограничаване на по-нататъшното му разпространение”, каза вицепремиерът Сун Чунлан по време на заседание на държавния съвет в неделя, цитиран от държавните медии в Китай.

Страната успя да овладее епидемията в централната и североизточната част чрез стриктни мерки, но никога не се е борила с вируса в голям град. Вече има признаци за колебание да се налагат тези скъпи и смущаващи мерки, които Китай прилага в други провинции. Преди месец в СИ част на страна бе открито ново огнище и транспортните връзки бяха прекъснати, но влаковете и самолетите продължиха да оперират по националните си мрежи в понеделник.

Всички 79 случая, които досега бяха открити в Пекин са сред търговци или посетители на пазара Синфади и техните семейства. Председателят на пазара каза в петък, че вирусът е бил проследен до дъска за транжиране, използвана от продавач на вносна сьомга на пазара, но какъв е произходът властите не уточняват.

Кореспонденция по телефона на Том Макензи, Bloomberg.