В Сирия расте социалното недоволство

Инфлацията се ускорява, местната валута се срива

11:57 | 16 юни 2020
Обновен: 12:35 | 16 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В Сирия нараства недоволството срещу владетеля Башар ал-Асад. „Сирия принадлежи на нас, а не на клана Асад“, гласят графитни надписи, наблюдавани в крайбрежните градове Латакия и Джабла - места, чиито жители досега са били привърженици на режима на Асад, пише Die Zeit.

Възгласи „Долу Башар“ отекват по улиците на град Сувейда. От дни хората протестират в този южен регион, където живеят по-голямата част от племето на друзите, които се ползват с известна автономия. През цялата война малцинството им е било лоялно към идеологията на Башар Асад, но сега подкрепата намалява.

Благодарение на иранската и руската оръжейна подкрепа, диктаторът Асад спечели военно надмощие в деветгодишната война, но крахът на икономиката може да бъде опасен за неговото управление. Сирийската лира е в режим на „свободно падане“.

Инфлацията се ускорява. Първите магазини за хранителни стоки вече са затворени, лекарства на практика вече не се предлагат. В момента сирийският държавен служител печели 50 хил. лири на месец, или около  17 долара, което стига колкото за две дини и малко хляб.

Хората нямат надежда и се страхуват, че нещата ще станат все по-лоши, разказват очевидци.

Сирийският финансов министър Мамун Хамдан предизвика възмущение сред медиите, когато заяви пред своите сънародници, че всеки може да се прехранва от заплатата си, ако я разходва правилно.

Дори преди скорошния срив на местната валута 80% от 17-те милиона сирийци, останали в страната, бяха бедни. Мнозина тепърва са застрашени от глад. Все повече хора в градовете просят, пише още Die Zeit.

Сега виждаме, че децата си лягат гладни вечер, което не познавахме преди", каза главният координатор на ООН в Дамаск Имран Риза.

Това икономическо сътресение в Сирия е предизвикано от банковата криза в съседен Ливан, пандемията от Covid-19 и новите американски санкции, заключава изданието.