Макрон даде заявка за втори мандат с речта си за коронакризата

Френският президент пое ангажимент да продължи започнатата трансформация на страната

11:02 | 15 юни 2020
Обновен: 11:02 | 15 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Lisi Niesner
Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Lisi Niesner

Френският президент Еманюел Макрон заяви намеренията си да се кандидатира за втори мандат, съобщава Bloomberg. 

В реч пред нацията в неделя Макрон се опита да насочи лидерството си към икономическото възстановяване след пандемията, която отне над 30 хиляди живота във Франция. Той е изправен пред президентски избори през 2022 г. 

Речта на Макрон продължи 20 минути, в рамките на които той обяви рестарт на президентството си. Дори броят на новозаразените в страната да намалява, рисковете от недоволството на протестиращите, станали известни като “жълтите жилетки”, както и по отношение на демонстрантите срещу пенсионната реформа, все още остават. 

“Моментът, през който преминаваме, който настъпва след многобройни кризи през последните 15 години, изисква да започнем нов етап за пълно възстановяване на контрола над нашите животи”, заяви Маркон. “Това ще бъде приоритетът за следващите години”, коментира той. 

С изказването си Макрон отрече спекулациите, че може да подаде оставка и да свика нови избори по-рано. Вместо това той пое ангажимен да продължи трансформацията на страната. 

Годината се оказа тежка за 42-годишния лидер на Франция, чиято популярност беше засегната от начина, по който правителството се справи с коронавирусната криза. Освен обичайните обещания - увеличаване на растежа, по-голяма децентрализация, по-зелена икономика, намаляване на неравенството - Макрон също подчерта необходимостта от повече солидарност.

За да стимулира рестартирането на френската икономика, на фона на прогнозите на правителството за спад от 11% през тази година, Макрон обяви по-бърз край на ограниченията, въведени срещу разпространението на коронавируса. Мерките включват пълно отваряне на ресторантите и баровете в столицата Париж, което би насърчило туристическата индустрия.

В очевидна заявка да задържи избирателите на своя страна Макрон също обеща, че милиардите, изразходвани от държавата за поддържане на икономиката по време на коронакризата, няма да бъдат финансирани чрез увеличаване на данъците.