Чехия изоставя фискалната предпазливост по примера на Германия

Правителството увеличи три пъти прогнозирания дефицит от март насам

14:13 | 13 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Milan Jaros
Снимка: Milan Jaros

Чехите традиционно са настроени против заемите, като някога премиерът на страната обяви дълга като “обществен враг номер едно”, изтъквайки за пример фискалната предпазливост на Германия, пише Bloomberg. 

На фона на задаващата се сурова рецесия обаче правителството посочи, че вече е взело поуката си от грешката. 

Администрацията на премиера Андрей Бабиш увеличи целта за бюджетен дефицит три пъти от март насам, като тя достигна 500 милиарда крони (21 милиарда долара) - почти една десета от икономиката. 

Спадът на

Спадът на чешката икономика през 2020 г. ще е по-висок от този от финансовата криза. Графика: Bloomberg 

“Хората трябва да се поучават от грешките, не да ги повтарят”, коментира финансовият министър Алена Шилерова в отговор на запитване на Bloomberg. “Нашите публични финанси многократно отчитаха структурни излишъци преди кризата. Тази година ситуацията изисква значителен фискален стимул, който намирам за оправдан, имайки се предвид естеството на кризата”, отбеляза тя. 

Европейската комисия очаква икономиката на Чехия да се свие с 6.2% през тази година, така че Бабиш отпуска средства за всичко - от изплащането на заплатите на временно останалите без работа служители до субсидии за търговските наеми и по 1200 крони на жител, за да подпомогне изплащането на сметките. 

Разходите, които помогнаха на партията на милиардера да запази широка подкрепа сред обществото, са рязка промяна на хода на правителството, чийто бюджет има излишъци или запазва баланса през последното половин десетилетие. 

Чешкият фискален

Чешкият фискален отговор към коронакризата спрямо партньорите ѝ в ЕС. Графика: Bloomberg 

Дори и с рекорден дефицит дългът на страната ще остане един от най-ниските в ЕС благодарение на годините на ограничения и икономическия растеж, надхвърлящ средния за блока.

Все пак не е ясно каква част от допълнителните разходи ще бъдат действително разгърнати и доколко това ще помогне да се ограничи прогнозираното икономическо свиване, смята икономист на Citigroup. Той отбелязва, че дефицитът може и да не достигне прогнозираното от правителството ниво.