Мнучин: Няма да затваряме икономиката при нова вълна на коронавируса

Американските акции поевтиняха до 6-седмично дъно на фона на подновените здравни тревоги

19:43 | 11 юни 2020
Обновен: 19:44 | 11 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Мнучин: Няма да затваряме икономиката при нова вълна на коронавируса

САЩ не трябва да затварят икономиката отново, дори да има втора вълна на коронавируса, заяви финансовият министър на страната Стивън Мнучин, цитиран от Bloomberg. 

“Научихме, че ако затваряме икономиката, създаваме повече проблеми”, коментира Мнучин. “Не можем да затворим икономиката отново”, добави той.

Според Мнучин президентът Доналд Тръмп е взел правилното решение, настоявайки щатите да облекчат мерките за социална дистанция, които замразиха икономическите процеси. Той отбеляза, че в случай на поява на нова вълна няма да бъде необходимо да се въвеждат ограничения отново, тъй като възможностите за тестване и установяване на контактните лица вече са се подобрили, а властите знаят как да овладеят огнищата. 

Американските акции поевтиняха до почти 6-седмично дъно в четвъртък следобед на фона на опасенията от задаваща се втора вълна на вируса. Над 2 милиона души са заразените в САЩ до момента.

САЩ продължават да отчитат по около 20 хиляди нови случая на ден и по хилядa жертви на пандемията, като новозаразените и смъртните случаи нарастват в Джорджия, Аризона и Тексас. 

13% безработица 

Замразяването на икономиката остави без работа над 40 милиона души, а нивото на безработица достигна 13.3%. 

Мнучин подкрепи усилията за инжектиране на около 6 трилиона долара в икономиката чрез фискални и парични стимули, като обаче заяви, че ще са необходими повече разходи. 

„Едно от нещата, върху които трябва да се фокусираме, е как да помогнем на индустриите, които са особено засегнати: хотелиерската, туристическата, развлекателната, ресторантьрската“, посочи още той. 

"Президентът и аз няма да приключим, докато не върнем всеки един човек на работа", обеща Мнучин в четвъртък и добави, че все още има средства от предишните спасителни пакети на правителството, които остават неизползвани. „През следващия месец ще видите още 1 трилион долара да отиват в икономиката“, каза още министърът.