Dow Jones празнува 124-ти рожден ден като губещ, докато другите индекси се възстановяват

Заради доминирането на технологиите разделението между индексите става особено ясно изразено

16:37 | 26 май 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През тази седмица Dow Jones Industrial Average отбелязва своя 124-ти рожден ден. Остаряването на индекса обаче показва голямото разделение между него и по-малките му братя, докато бенчмаркът се опитва да бъде в крак с технологиите, подобно на възрастните хора, пише Bloomberg в свой анализ. Потъването на акциите на Boeing, което се отразява силно на Dow Jones, повдига въпросът дали той представлява икономиката на 21 век, особено в епохата на коронавируса.

Рядко разликите между индексите са били по-големи отсега, когато пандемията превърна в герои някои фирми от т.нар. „нова икономика“. Лишен от подобни облаги, Dow е на минус с 14% от началото на годината, а в най-лошият си момент беше надолу с 35% (изчисленията са направени, преди да отвори сесията във вторник). Междувременно Nasdaq 100 е прибавил над 7% към стойността си от началото на 2020 г., а S&P 500 е с 9% положителна възвръщаемост. При достатъчно дълги интервали от време, ако се съди по историята, индексите са склонни да се изравняват в представянето си.

По-доброто представяне на S&P 500 през 2020 г. не прави по-добър или по-полезен инструмент единия или другия показател. Това обаче осветява бизнеса, който е под светлините на прожекторите по време на пандемията – онлайн компании като Amazon и Netflix.

Различното представяне на индексите има значение за по-голямата част от инвеститорите, които инвестират във фондове, проследяващи представянето на измерителите. Приблизително 11.2 трлн. долара следват представянето на S&P 500, по данни на S&P Dow Jones Indices. Отделно още 4.6 млн. долара в пасивно управлявани активи също следват широкия показател. В същото време около 31.5 млрд. долара са насочени да следват Dow, като 28.2 млрд. долара са пасивно управлявани средства.

Заради доминирането на технологиите разделението между индексите става особено ясно изразено. За по-малко от половин година Nasdaq се представя по-добре от Dow с цял процентен пункт в 17 различни дни. Това е повече от всяка друга година от 2009 г. насам, показват данни, събрани от Bloomberg.

Акциите на Amazon са поскъпнали с 35% през тази година, като са допринесли за почти половината от преднината на Nasdaq и за 10% от покачването на S&P 500. Други компании, отчитащи ръстове в цената на книжата си, докато хората бяха призовани да си седят у дома, са Nvidia, Netflix и PayPal Holdings. И трите се радват на ръстове с поне от около 30% всяка година и Dow не получава нищо от този резултат.

„Не обичам да казвам, че е стар (Dow), но няма съмнение, че не е в крак с времето“, коментира Райън Детрик, старши пазарен стратег в LPL Financial.

Dow Jones Industrial Average с създаде на 26 май 1896 г. и е различен от останалите индекси. Оценката на индекса се формира от цената на акциите, а не от пазарната капитализация, която се използва по-често днес. Подобна методология изключва по същество включването на няколко от най-големите компании в света, сред които компанията майка на Google Alphabet, чиито акции се търгуват за над 1000 долара и биха заели твърде голяма част от индекса.

Членовете на индекса се избират от комитет, като това не е обективен процес, основан на ясни правила. Все пак е разписано, че Dow се стреми да поддържа „адекватно представителство на сектора“ и предпочита компании, които „имат отлична репутация, демонстрират устойчив растеж и представляват интерес за голям брой инвеститори“.

В резултат на това компании като производителя на самолети Boeing, чиито акции са поевтинели с 60% от началото на годината, имат по-голямо влияние за представянето на Dow, отколкото четвъртата по големина американска компания Alphabet има за представянето на S&P 500. Индустриалните фирми, както предполага и името на индекса, съставляват 13% от Dow, което е с 5 процентни пункта повече от теглото на сектора в S&P 500 и с 11 процентни пункта повече от теглото в Nasdaq.

Индустриалният сектор обаче е ясно, че е след най-зле представящите се в момент, когато икономиките трябваше да бъдат затворени и на преден план излязоха бизнеси, които не изискват срещи лице в лице. Това дава друг поглед на различното представяне на индексите. Dow може би е по-представителен по отношение на състоянието на по-широката икономика. Освен всичко поскъпващите акции на Amazon и Netflix със сигурност не отразяват факта, че САЩ се сблъскват с над 20 млн. безработни и срив в потреблението.

„Covid всъщност усилва всички видове неравенства в икономиката“, коментира Нела Ричардсън, инвестиционен стратег в Edward Jones. По нейните думи ралито при акциите е силно концентрирано в шепа компании, докато повечето все още са на меча територия.