Най-лошото за британската икономика изглежда отминава

Броят на пряко засегнатите от ограничителните мерки лица, които търсят държавна помощ, намалява

19:20 | 9 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Великобритания изглежда излиза от пика на икономическите удари на коронавируса, като търсенето на държавна подкрепа се забавя, съобщава Bloomberg.

Министерството на труда на Великобритания обяви, че броят на лицата, които подават заявления за получаване на помощи е спаднал до 96 510 през седмицата, която започва на 25-ти май. Така за първи път от март насам броят е под 100 хиляди. Средно преди пандемията заявленията бяха по 55 хил. на седмица.

Междувременно броят на новооткритите работни места чрез програмата на правителството за намиране на работа се увеличава с 200 хил. през седмицата, която завършва на 7-ми юни. Това е най-малкият ръст от началото на програмата на Лондон. Проучване на Националната статистическа служба показва, че въздействието от ограничителните мерки върху бизнеса плавно намалява.

Тези леки подобрения съвпадат с поетапното разхлабване на ограничителните мерки в страната, като някои бизнеси вече получиха разрешение да възобновят дейност. Премиерът Борис Джонсън ще говори с депутати от правителството относно плановете за разхлабването на мерките във вторник. Срещата бе насрочена, след като в страната бе регистриран най-ниския брой смъртни случаи от коронавирус от въвеждането на мерките.

Все пак най-трудното за Великобритания не е приключило. Към момента правителството подкрепя 11.5 млн. работни места чрез своята програма, а разходите за това възлизат на 27 млрд. паунда.