Северна Корея прекъсва всички комуникационни връзки с Южна Корея

Според експерти причината за хода на Пхенян са изпратени на територията на Северна Корея листовки с критики към Ким Чен Ун

08:55 | 9 юни 2020
Обновен: 08:59 | 9 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун. Снимка: Bloomberg
Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун. Снимка: Bloomberg

Северна Корея обяви, че прекъсва всички канали за комуникация със Сеул от вторник, включително и гореща линия между лидерите на двете страни. Този ход на практика води до замразяване на отношенията между Северна и Южна Корея, съобщава Bloomberg.

Корейската централна новинарска агенция съобщава, че Пхенян предприема този ход, тъй като властите в Южна Корея извършват „враждебни действия“ срещу Северна Корея. Според експерти действията на Северна Корея са в отговор на брошурите, които съдържат критики срещу лидера на страната Ким Чен Ун, които се изпращат през границата по въздух с балони от южнокорейски активисти, които са против режима в Пхенян.

„Този ход е първата стъпка от плана ни да прекратим всякаква връзка с Южна Корея“, обяви корейската държавна агенция.

Северна Корея игнорира предложенията на президента на Южна Корея Мун Дже-ин двете страни да възстановят някои икономически и търговски отношения, които в миналото са генерирали 10% от годишния брутен вътрешен продукт на Северна Корея. Сега двустранната търговия между двете съседни държави почти не съществува напълно, тъй като през 2017 г. бяха наложени международни санкции срещу Пхенян заради тестването на ядрени оръжия и разработването на ракети с далечен обсег, което е с разрез с резолюциите на ООН.

Двете страни скоро ще отбележат 20 години от първата среща на върха между своите лидери, която засили надеждите за помирение и сътрудничество между Сеул и Пхенян. Но през последните месеци Северна Корея отхвърля предложенията на южнокорейския президент за преговори и го критикува за това, че подкрепя санкциите на САЩ, които са част от кампанията на американския президент Доналд Тръмп с цел да принуди Ким Чен Ун да се откаже от ядрените си оръжия.

След като партията на Мун Дже-ин спечели парламентарните избори през април, неговото правителство търси начин да възстанови определени търговски връзки със Северна Корея. Но засега изглежда, че режимът в Пхенян ще отхвърля всички подобни предложения заради международните санкции.