Швеция предоставя още над 564 млн. евро за безплатни тестове за коронавирус

Наскоро подходът на страната в борбата с пандемията бе разкритикуван

12:23 | 5 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Швеция предоставя още над 564 млн. евро за безплатни тестове за коронавирус

В Швеция хората със симптоми на коронавирус вече могат да бъдат тествани безплатно. Правителството планира да предостави допълнителни 5,9 млрд. шведски крони (повече от 564 милиона евро) за финансиране на мярката, каза финансовият министър Петър Болунд. Това пише германското издание Die Zeit.

"Целта е допълнително да се ограничи разпространението на вируса в страната. За тази цел трябва да се предоставят тестове за остра коронарна инфекция, както и кръвни тестове за предишно заболяване. В случай на установена инфекция правителството също ще проследи контактите на заразеното лице", каза Болун.

Данните за редуциране на броя на заразените в хода на пандемията в Швеция са условни, тъй като страната досега тестваше много по-малко на брой от Германия, например, поради което много случаи оставаха недоказани.

Правителството обяви, че пътуванията в рамките на страната се разрешават отново от 13 юни. Необходимите правила за дистанция продължават да важат.

"Ситуацията все още е сериозна", заяви премиерът Стефан Льовен, допълвайки, че опасността не е изчезнала и животът все още не се е върнал към обичайния си ритъм. Той планира да свика специална комисия, която да оценява начините за справяне с пандемията.

Швеция избра свой подход в борбата с болестта без строги ограничения за излизане. Училищата за деца под 16 години останаха отворени, както и кафенетата, баровете, ресторантите и магазините.

Шведският подход обаче бе разкритикуван. Сега страната отчита много по-висока смъртност от съседните на нея скандинавски страни. Досега там са регистрирани близо 42 000 коронавирусни инфекции, а над 4500 души са починали.

Андерс Тегнел, водещият епидемиолог на Швеция, бе във фокуса на международните медии в сряда, когато заяви, че е допуснал пропуски и че в началото е щял да приеме различен модел за справяне с кризата от коронавируса, ако знаеше това, което знае сега.

Тези признания доведоха до спешна среща между представители на правителството и шведския здравен министър Лена Халенгрен, която настоява за повече яснота. Тегнел все още не може да даде конкретен отговор какви други мерки е трябвало да се предприемат.

Коронавирусът напоследък се разпространява все повече и повече в западната част на страната. Докато броят на ежедневните смъртни случаи в Стокхолм, центърът на заразата, започва да намалява, в момента те нарастват в и около Гьотеборг.

Швеция е допуснала по-голям брой на заразени от своите съседки - съответно повече смъртни случаи. Страната е все още далеч от стадния имунитет, който би стопирал по-нататъшното разпространение на коронавируса. Тестовете за антитела, проведени в началото на май, показват ниво на инфекция от 4 до 7%. Стадният имунитет обаче изисква стойности над 60%.

Провинция Вестра Йоталанд, която включва и Гьотеборг, наскоро отчете 30-49 нови смъртни случая за един ден. Не е учудващо, че Дания, Финландия и Норвегия в момента не са склонни да отворят отново границите си за шведи. По същата причина Кипър наскоро заяви, че засега няма да позволява директни полети от Швеция.

Един от дефицитите на Швеция в овладяването на здравната криза е сравнително малкият брой легла за интензивно лечение в болниците. Според официалната статистика те никога не са били напълно използвани.

Икономиката на Швеция е експортноориентирана. Глобалната рецесия ще я засегне силно. Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира спад на БВП на страната от около 7% през 2020 г.

Междувременно необичайната шведска концепция за ограничаване на разпространението на коронавируса се е отплатила на страната през първото тримесечие, тъй като икономиката ѝ отчита изненадващ растеж.

Според окончателните данни на статистическата агенция на страната БВП на Швеция нараства с 0.1% през първото тримесечие в сравнение с последните три месеца на 2019 г.