Швеция няма да се откаже от статегията си срещу Covid-19 въпреки признанията за грешки

Изказванията на топ епидемиолога на Швеция предизвикаха спешни преговори между правителството и здравния министър

13:00 | 4 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Швеция няма да се откаже от статегията си срещу Covid-19 въпреки признанията за грешки

Ученият, който стои зад спорната стратегия на Швеция за борба с коронавируса, казва, че не са нужни промени въпреки признанията от сряда, че различен подход в началото на пандемията е щял да спаси повече човешки животи, съобщава Bloomberg.

Андерс Тегнел, топ епидемиологът на Швеция, бе във фокуса на международните медии в сряда, когато заяви, че е допуснал пропуски и че в началото е щял да приеме различен модел за справяне с кризата от коронавируса, ако знаеше това, което знае сега.

Тези признания доведоха до спешна среща между представители на правителството и шведския здравен министър Лена Халенгрен, която настоява за повече яснота. Тегнел все още не може да даде конкретен отговор какви други мерки е трябвало да се предприемат, съобщават местните медии. Министър-председателят на Швеция Стефан Лофвен обещава да се проведе разследване относно действията на противоепидемичния щаб за справяне с коронавируса.

Пред местни медии в Стокхолм Тегнел заяви, че въпреки това не съжалява и е уверен, че стратегията на Швеция работи успешно.

Тегнел е основната фигура зад противоречивия подход на Швеция за ограничаване на разпространението на коронавируса. В страната събирането на над 50 души на едно място продължава да е забранено. Но през цялото време от март досега шведските граждани имаха право да посещават ресторанти, магазини и фитнес зали, а училищата бяха отворени за деца под 16 години.

Според Тегнел вече е ясно, че затварянето на основните училища е ненужно. Но все пак Швеция регистрира 44 смъртни случая на 100 хил., което е сред най-високите нива в световен мащаб и надвишава далеч тези в останалите страни от Скандинавския полуостров, които въведоха много по-строги ограничителни мерки още от март. Както и в други държави, вирусът засегна най-тежко възрастните граждани в Швеция.