СЗО иска да продължи сътрудничеството си със САЩ

Досега САЩ са отделяли най-много средства за организацията

07:57 | 2 юни 2020
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Въпреки че американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ прекратяват сътрудничеството си със Световната здравна организация (СЗО), тя все още иска да продължи съвместната си работа с тях, пише Die Zeit.

"Членството на САЩ в СЗО е изключително важно през последните десетилетия", заяви директорът на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус в рамките на виртуална пресконференция в Женева.

"Желанието на СЗО е да това сътрудничество да продължи", допълни Тедрос. "Приносът и щедростта на правителството на САЩ и американския народ към глобалното здраве в продължение на много десетилетия са огромни и допринесоха за сериозна промяна за общественото здраве по целия свят", каза още той.

Тръмп обяви, че САЩ се оттеглят от съвместната си дейност със СЗО, тъй като организацията не е успява да осъществи реформите, за които призовава. Преди това той преустанови финансирането на САЩ за СЗО. Президентът разкритикува остро организацията за неефективно управление по време на криза в контекста на пандемията.

"СЗО попада под контрола на правителството в Пекин, въпреки че САЩ плащат на организацията около 450 милиона долара годишно, докато Китай генерира само около 40 милиона долара", изтъкна Тръмп.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел призоваха Тръмп да преосмисли своя ход.

Досега САЩ са отделяли най-много средства за СЗО, основана през 1948 г., която е зависима от вноските на повече от 190 държави членки, както и от дарения от правителства и неправителствени организации. САЩ подкрепиха СЗО със 893 милиона долара през финансовата 2018/2019 година, осигурявайки около 15% от общия ѝ бюджет. Китай внесе 86 милиона долара.