Въздушният трафик няма да се възстанови най-малко три години

Броят на пътниците в световен мащаб ще намалее с 55% през тази година

13:10 | 29 май 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Възстановяването на авиационната индустрия от пандемията от коронавирус ще бъде дълго и бавно, като броят на пътниците вероятно ще остане под нивата от преди пандемията до 2023 г., смятат от S&P Global Ratings, цитирани от Bloomberg. Рейтинговата агенция предупреждава и за понижаване на рейтинга на летищата през следващите няколко месеца.

Броят на пътниците в световен мащаб ще намалее с 55% през тази година, което е далеч по-стръмен спад от очакваното по-рано. Възстановяването ще зависи от фактори като това колко бързо правителствата ще облекчат ограниченията за пътуване, желанието на хората да летят отново и степента на икономически щети от ограничителните мерки.

Някои държави постепенно започват да позволят извършване на полети, но обемите остават ниски. Летищата се сблъскват със сериозни предизвикателства, тъй като липсва потребление на услуги като хранене в заведенията и безмитно пазаруване.

„Все по-широко приеманите виртуални срещи и дистанционна работа може да има дълготрайно въздействие върху бизнес пътуванията, което е по-доходоносният сегмент за авиокомпаниите“, посочват в анализа си от S&P Global Ratings.

S&P вече понижи рейтинга на 11 летища от март насам, като очаква финансовото им състояние да се влоши заради рестрикциите и бавното възстановяване, преструктуриране на капацитета и по-голям риск от страна на контрагентите на авиокомпаниите.

„Летищата ще се сблъскат с повишена експозиция към риск и натиск върху своите авиационни приходи, които обикновено представляват над 50% от общите приходи“, заяви S&P.