България се нарежда на девето място сред страните с най-добри пенсионни системи

Най-добро пенсионно осигуряване имат в Швеция, Белгия и Дания

19:00 | 28 май 2020
Снимка: Pau Barrena/Bloomberg
Снимка: Pau Barrena/Bloomberg

България се нарежда на девето място сред страните с най-добри пенсионни системи в света, става ясно от проучване на Allianz Global Pension Report 2020, направено сред 70 държави. 

Най-добро пенсионно осигуряване имат в Швеция, Белгия и Дания, следвани от Нова Зеландия, САЩ и Австралия. На седмо място е Холандия, на осмо - Норвегия, на девето - България, а десетата позиция заема Канада. Авторите поставят германската пенсионна система на 26-то място в рамките на проучването си, цитирано от германското издание Der Spiegel. 

За сравнение съседната на България Румъния заема 50-то място в класацията на Allianz, Турция - 42, а Гърция -58. 

Като цяло съществува ясна пропаст между богатия Запад и развиващите се страни. Има и някои изключения. В челната десетка попадат западни развити страни, следвани от Китай на 11-та позиция. По-крайните позиции са отредени най-вече за по-бедните страни като Лаос, Кения и Ливан, заемащи дъното на класацията.

Но четири от шестте най-лоши пенсионни системи за всеобщо учудване имат богатите петролни държави Саудитска Арабия, Бахрейн, Катар и Обединените арабски емирства. Франция се нарежда на 51-о място, доста след Египет и Колумбия.

В Дания и Холандия се разчита на стандартен пенсионен модел, който е един и същ за всички.

А в Швеция, която заема първото място в проучването с най-добра пенсионна система, осигурените са длъжни да управляват част от пенсионното си осигуряване на капиталовия пазар. Но това най-вече се случва в държавен фонд с изключително ниски разходи. В Швеция, в зависимост от възрастта на осигурените, вноските се инвестират или преразпределят в по-рискови акции, а преди пенсионирането - в по-сигурните облигации.

"През последните години демографската и пенсионната политика бяха засенчени от други политики, предимно от изменението на климата, а в момента борбата срещу пандемията на коронавирус", коментира главният икономист на Allianz Людовик Субран. Според него обаче не трябва да се пренебрегват данните, които сочат, че промените в демографската картина скоро ще се превърнат в горещ проблем. 

Драматичните промени в демографската картина са най-видими в увеличаването на дела на икономически неактивното възрастно население. До 2050 г. делът на такива индивиди ще нарасне със зашеметяващите 77 процента до 25 процента - по-бързо, отколкото през последните седемдесет години. Най-добрият пример е Китай, където гореспоменатият дял ще скочи от сегашните 17 процента до 44 процента. 

В проучването си Allianz Global Pension Report 2020 използва показателят Allianz Pension Index (API). Той започва анализа с демографските и фискалните предпоставки и след това продължава да изследва пенсионните системи по критериите устойчивост и адекватност. Следователно, той се основава на три подиндекса и взема предвид всички общо 30 параметри, които са оценени по скала от 1 до 7, като 1 е най-добрият резултат. Като добавя всички претеглени данни, API дава на всяка от анализираните 70 държави оценка между 1 и 7, като по този начин предоставя цялостен поглед върху съответната пенсионна система.

Продължителността на живота на хората по света обаче никога не е била толкова висока, колкото днес. В Африка в момента тя е 63 години, в Австралия - дори 83 години. Експертите очакват тя да нарасне с още четири години до средата на столетието. Добра перспектива, но възниква проблем - пенсионните системи в повечето страни досега не са достатъчно устойчиви спрямо нарастващия брой пенсионери, обяснява Der Spiegel.