В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Пенсионните фондове у нас се справят добре, не се очаква клиенти да губят пари

Даниела Петкова, член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, В развитие, 08.05.20

13:32 | 8 май 2020
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Кризата вследствие от коронавируса се отрази на пенсионните фондове в България по обективен и съответстващ начин. Спадът не беше толкова рязък и не отговаряше по размери на сривовете на борсите по света. Това каза Даниела Петкова, член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.  

По думите ѝ това се дължи на факта, че инвестициите на пенсионните фондове у нас са диверсифицирани и разнообразни. 

"При универсалните фондове 7 от 9 са с положителна доходност за април, 2 са с отрицателна. При професионалните фондове само един фонд за април не е успял да реализира положителна доходност, а при доброволните - 2 фонда. Това е наистина добре. Ако от тук нататък всеки месец доходността е в такива размери, ще ни трябват най-много няколко месеца да възстановим изцяло мартенските спадове”.  

Петкова каза, че не се очаква клиенти да загубят пари.  

“Всеки месец изплащаме пенсии на наследници на починали лица, на хора, загубили трайно работоспособност и т.н. Всичко е под контрол и се справяме добре. Преструктурираме портфейлите, активни сме на пазара".  

Що се отнася до сценарии за развитието на кризата, Петкова заяви, че фондовете избягват да са оптимисти, работят внимателно и без рискове.  

Тя призова публичните компании в България, които са листнати на БФБ, да оповестят информация за инвеститорите - дали съкращават хора, какво планират да правят и как се справят с кризата.  

Целия разговор вижте във видеото.  

Всички гости от предаването "В развитие" вижте тук.