Swedbank помага на полицията в борбата с прането на пари

Банката все още се разследва в САЩ

13:43 | 28 май 2020
Снимка: Peter Kollanyi/Bloomberg
Снимка: Peter Kollanyi/Bloomberg

Банката в центъра на най-големия скандал с изпирането на пари в Швеция казва, че незаконните трансакции вероятно все още преминават през по-широката финансова система, тъй като съществуващите инструменти за спирането им не са достатъчно добри, съобщи Bloomberg.  

Swedbank, която бе глобена с над 400 милиона долара през март за това, че не успя да спре подозрителните парични потоци, сега си партнира с полицията и други банки в Швеция в борбата с финансовата престъпност.  

Според Андерс Екедал, ръководител на отдела за борба с финансовите престъпления на Swedbank в Стокхолм, проблемът е, че мошениците могат да се крият зад море от данни.  

Нещо повече - банките се оплакват, че не могат свободно да споделят информация за потенциално незаконно поведение на клиенти, от страх да не нарушат банковата тайна и законите за поверителност. Това затруднява хващането на клиенти, които използват множество банки за пране на пари.  

Ревизия, поръчана от Swedbank и проведена от адвокатска кантора Clifford Chance, установи, че между 2007 и 2019 г. висшето ръководство на банката „не е успялo да установи“ ясни линии за предотвратяване на прането на пари.  

Банката все още се разследва в САЩ, а това може да доведе до допълнителни глоби.  

Разследване установи, че Swedbank е обработвала около 40 милиарда долара рискови трансакции, свързани с аферата Danske Bank от 2018 г. - скандал за изпиране на 220 млрд. долара. 

Случаят сложи край на кариерата на бившия изпълнителен директор на Swedbank Биргит Бонесен, а самата тя е обект на разследване. 

„Във всяка трансакция има няколко етапа и без да видите всички тези етапи е трудно да подредите пъзела “, каза Екедал.  

Тъй като обвиненията за пране на пари за първи път опетниха репутацията на скандинавските банки, индустрията лобира за нови закони, които да позволят по-голям обмен на информация. Банките също искат повече свобода да отписват потенциално злонамерени клиенти.  

Swedbank трябва да проведе годишното си общо събрание днес, на което правната съдба на бившия й изпълнителен директор може да бъде сред обсъжданите теми. Банката казва, че е прекарала последните години в изграждане на усилията си за борба с престъпността, тъй като работи за възстановяване на репутацията си.  

Вече има повече от 600 души, работещи в посока засичане на подозрително поведение. 

Но когато индустрията обработва „милиарди трансакции“ всяка година, които предизвикват „десетки хиляди сигнали“, според Екедал престъпниците все още могат да минат между капките. Той сравнява процеса с „търсене на игла в сено“ и казва, че иска това да се подобри.  

Новото партньорство с полицията, т.нар. Шведска инициатива за борба с изпирането на пари, е пилотен проект, насочен към подобряване на координацията. Екедал се надява до края на годината това партньорство да доведе до промяна в законодателството, което да позволи по-внимателно проследяване на паричните потоци през банките.