Китай прие спорния закон за сигурността в Хонконг

Законът предизвика широки протести в Хонконг и бе международно осъден

12:39 | 28 май 2020
Протести в Хонконг, 27 май 2020. Снимка:  Lam Yik/Bloomberg
Протести в Хонконг, 27 май 2020. Снимка: Lam Yik/Bloomberg

Законодателната власт в Китай одобри предложение за прилагане на изключително спорен закон за националната сигурност в Хонконг с безпрецедентен ход, който според критиците заплашва основните политически и граждански свободи на полуавтономната територия, предава CNN.  

Китайският парламент прие в четвъртък резолюцията за въвеждане на законодателство за сигурност, което позволява на държавните агенции за сигурност на континентален Китай да оперират и в Хонконг.  

Законът ще разшири драстично властта на Пекин над Хонконг, който през миналата година беше обхванат от антиправителствени протести, призоваващи за по-голяма демокрация и повече автономия от континенталния Китай.

Последният ход на Китай рискува да породи още протести в града и потенциално може да подтикне компаниите да избягат, ако законите подкопаят независимата съдебна система в азиатския финансов център, допълва Bloomberg.

Планът за приемане на законодателството за национална сигурност бе обявен за първи път в Пекин в края на миналата седмица. Очакванията са законът да влезе в сила през септември.

След последните протести, държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че неговата страна вече няма да счита глобалния финансов център за автономен от Китай за търговски и икономически цели.  

В изявление Помпео заклейми закона като "катастрофално решение" и "последното в поредица от действия, които коренно подкопават автономията и свободите на Хонконг". 

Други правителства също изразиха притеснения относно законодателството. Япония заяви, че е "сериозно загрижена" от този ход, докато Тайван каза, че ще пусне план за подпомагане на жителите на Хонконг, ако те искат да напуснат града.